80-годишен мореплавател се завърна след дълго околосветско пътешествие

Мореплавателят д-р Васил Куртев се завърна във Варна с яхтата си "Одесос" след околосветско пътешествие, започнало на 5 август 2015 година. За това време 80-годишният морски вълк е преплавал 26 000 морски мили, съобщава БТА.
 
"Имах мечта и я изпълних, аз съм щастлив човек. Обичам ви всички!", бяха първите думи на Куртев, когато привърза лодката си на кея на Морската гара във Варна.
 
Да го посрещнат се бяха стекли роднини, приятели, почитатели. От другарите си Куртев получи Лавров венец за изключителното си постижение.

Пред медиите морският вълк накратко разказа, че по време на плаването е имало доста кризисни моменти. Автопилотът му се счупил по средата на Атлантическия океан, на други места срещал проблеми с платната, двигателят му отказвал на няколко пъти.
 
"Който не е ходил в морето, той не се е молил на Бога", каза Куртев в отговор на въпроса как се е борил с възникналите трудности. След това уточни, че най-трудно му е било в Червено море, където освен безветрие, а после силен вятър, го застигнала и пясъчна буря.  
 
За прехраната си мореплавателят с усмивка посочи, че не е най-добрият готвач, но се е справял. И допълни, че първото, което ще хапне на родния бряг, е сирене и кисело мляко.
 
"По света има много красиви места, но на мен най-много ми допаднаха Маркизките острови", каза още Куртев.
 
"Много се радвам за него", сподели съпругата му Мария. По думите й най-голямо притеснение е изпитала по време на престоя на Куртев в Малайзия.
 
"Тогава го хвана някакъв вирус, няколко дни дори си мислех, че плаването му ще бъде до там", разказа дамата. И с гордост допълни, че съпругът й е силен човек, справил се е и е изпълнил мечтата си.
 
Околосветското пътешествие на Васил Куртев започва от Балчик. Той сам е изработил яхтата си с помощта на брат си Неделчо. Сам поема и разходите за пътешествието.
 
Куртев е носител на три награди "Златен глобус" на фондация "Кор Кароли". По време на настоящото плаване той посреща 80-ия си юбилей в Индийския океан.