Ружди Ружди стана световен шампион с нов световен рекорд

26-годишният олимпийски шампион Ружди Ружди спечели злато от световното първенство по лека атлетика за хора с увреждания в Лондон и защити титлата си в тласкането на гюле в клас F55.

Олимпийският шампион Ружди Ружди спечели златен медал от световното първенство по лека атлетика за хора с увреждания в Лондон. 26-годишният българин защити титлата си в тласкането на гюле в клас F55 и постави нов световен рекорд в дисциплината.

Ружди преодоля 12.47 метра и не остави никакви шансове на своите конкуренти. Той подобри с 14 сантиметра собственото си върхово постижение, което постави миналата година при спечелването на олимпийската титла в Рио де Жанейро.

Всеки един от петте успешни опита на Ружди в Лондон беше по-добър от резултатите на останалите участници. Българинът се отчете още с тласкания от 12.23, 12.20, 11.83 и 11.45 метра.

Полякът Лех Столтман спечели сребърния медал с 11.37 метра, а Хамед Амири от Иран грабна бронзовото отличие с 11.17 метра. Другият българин в състезанието - Георги Кираков, зае последното осмо място с 9.19 метра.

„Toзи резултат определено е един от най-важните в моята кариера. Все още обаче не съм достигнал максимума на възможностите си", каза Ружди, който държи всички големи титли в тласкането на гюле в своя клас - олимпийска, световна и европейска.

Българският лекоатлет завоюва втория си медал от световни първенства след златото в Доха през 2015 г. Той вече има шест титли от най-големите първенства, включително три европейски – в тласкането на гюле през 2016 и 2014 г. и в мятането на диск през 2016 г.

Ружди донесе трети медал за България от световното първенство в Лондон след бронзовите на Дечко Овчаров в мятането на диск (клас F42) и на Християн Стоянов в бягането на 1500 метра (клас Т46).