Играта на нерви свърши: социалдемократите казаха "да" на голяма коалиция с Меркел

Германия за първи път в следвоенната си история се озова толкова дълго време без правителство

Мартин Шулц

Мартин Шулц

Това бе игра на нерви до последната секунда – на извънреден конгрес на германската социалдемократическа партия в Бон делегатите гласуваха с „да“ за започване на преговори за голяма коалиция. Те ще започнат още в понеделник.

До последно никой не можеше да прогнозира какъв ще е изходът от гласуването. Противниците на влизане отново в едно правителство с консерваторите и канцлер Ангела Меркел са почти толкова, колкото и привържениците. Гласуването го показа – от общо 642 делегата 362 гласуваха с „да“, а 279 с “не“. Смо един делегат се въздържа.

На всичкото отгоре първият тур на гласуването се провали, тъй като не можеше да се различи ясен резултат. Делегатите се разбраха да гласуват явно с вдигане на картата си. Наложи се обаче да повторят процедурата и всеки глас да бъде преброен отделно, за да се разбере крайният резултат.

Германия за първи път в следвоенната си история се озова толкова дълго време без правителство. След изборите на 24 септември социалдемократите, които бяха втора по резултат партия, отказаха да участват в поредна голяма коалиция с Меркел и се наложи тя да преговаря със следващите по брой гласове – либералите и зелените. Преговорите за коалиция „Ямайка“ – наречена така по цветовете на ямайското знаме, които отговораят на партийните цветове на консерватори, либерали и зелени – черно-жълто-зелено, обаче се провалиха. Върху лидера на социалдемократите Мартин Шулц бе оказан голям натиск да поеме отговорността и да влезе в преговори въпреки предварителния си отказ. В крайна сметка партията се съгласи и бяха направени сондажи с консерваторите дали би могло да се стигне до общ кабинет. В рамките на пет дни бе съставен договор между тях, в който бяха записани постигнатите компромиси по най-големите различия между партиите. Социлдемократите бяха критикувани, че не са успели да вкарат в него две от най-важните си цели – гражданска здравна застраховка и прекратяване на практитката за наемане на работници на срочни договори без ограничение. Те обаче постигнаха един голям успех за избирателите си – Германия ще отложи изпълняването на крайната си цел да намали с 40% въглеродните емисии от производство до 2020 година, което щеше дп редизвик затваряне на всички въгледобивни мини. Това бе отменено.

Срещу голяма коалиция се обяви младежкото крило на ГСПД и лидерът Кевин Кюнерт поведе кампания в цялата страна срещу нея. Засега без успех. Пред „24 часа“ миналата седмица той обяви, че ново влизане в коалиция с консерваторите ще съсипе партията и тя ще спре да съществува.

На конгреса той бе сред най-очакваните делегати, а речта му бе изслушана с огромен интерес. От нея и от речта на Мартин Шулц и способността им да убедят делегатите зависеше изхода.

„Ще бъде престъпна небреженост, ако не грабнем шанса този път да постигнем повече от целите на партията и не влезем в правителство“, заяви Мартин Шулц. Той съобщи на делегатите, че предната вечер му се е обадил президентът на Франция Макрон. От нас зависи дали има бъдеще Европа, подчерта лидерът на ГСПД.

Гласуването с „да“ има значение не само за плановете на Макрон за реформи в Европа, които той планира да извърши с подкрепата на Меркел и социалдемократите в правителството й, но и за политическата съдба на канцлерката и Шулц. При „не“ най-вероятно щеше да се стигне до провеждане на предсрочни избори, а лидерите на ХДС, ХСС и ГСПД трябваше да подадат оставки.

Това „да“ обаче не е последната бариера пред евентуална нова голяма коалиция. След приключване на преговорите, коалиционният договор ще бъде гласуван отново – този път от членската маса на ГСПД. Едва с нейно одобрение, ще има и правителство. На конгреса делегатите изкаха ясното си желание при преговорите за коалиционен кабинет Шулц и колегите му да поискат преговаряне на някои от компромисите и да постигнат повече, пише в своя кореспонденция от Берлин "24 часа".