ЦИК глоби bTV заради голи снимки на Сидеров

Комисията се позовава на Изборния кодекс, който забранява използването на материали, накърняващи добрите нрави, честта и доброто име на кандидатите

ЦИК състави акт на bTV за излъчването на материал, уронващ престижа на кандидат- депутата на "Обединени патриоти" и лидер на "Атака" Волен Сидеров.

Повод за това е материал в предаването "Мармалад", в което Сидеров попадна в  "Топ 10 на мъже само по парфюм". Той беше поставен на второ място в класацията за известни мъже с голи снимки - заради кадри от популярната негова фотосесия от 90-те години.  След като е била сезирана от СЕМ, ЦИК е направила проверка в сайта на телевизията и е установила, че предаването е излъчено на 11 март.

"В част от предаването с продължителност около 3 минути се излъчват неприлични снимки и се коментира кандидатът за народен представител Волен Сидеров. Коментарите са с негативен характер към политическата му дейност и към него самия. На фона на неприлични снимки в предаването се съдържат цитати като „…. голи прелести, запечатани на лента….“, „…да му вземат тая снимка да му направят бюлетина с нея….“ и други", пише в решението на ЦИК.  Комисията се позовава на Изборния кодекс, който забранява използването на  материали, накърняващи добрите нрави, честта и доброто име на кандидатите. 

Затова от ЦИК ще съставят на bTV акт за установено нарушение на отговорния редактор, като възлагат на столичната полиция да установи пълната му самоличност и адрес.  След съставянето и връчването на акта той трябва да бъде изпратен на Областния управител на област София за издаване на наказателно постановление.  Все още не е ясно каква ще е стойността на санкцията, но по закон глобата е до 5000 лева.  Освен това ЦИК постановява видеоматериалът да бъде премахнат от съдържанието на интернет страницата на телевизията. Решението подлежи на обжалване пред Върховния административен съд в тридневен срок от обявяването му.