Кошлуков вдига рейтинга на БНТ с показване на "среден пръст" в ефир

Повод за неочакваната реакция на новия шеф на БНТ 1 бе спор между Сантов и Караджова за парк Пирин

Снимка: БНТ

Снимка: БНТ

Среден пръст в ефир – с това блесна програмният директор на Българската национална телевизия (БНТ) и водещ на публицистичното ежедневно предаване "Още от деня" Емил Кошлуков. Това бе изненадваща демонстрация към зрителите на медията и то не от когото да е, а от човека, от който се очакваше да демонстрира нова политика и нов морал в обществената телевизия. 

В днешното предаване водещият Кошлуков бе поканил съпредседателя на "Зелените" Борислав Сандов и бившия екоминистър от първия кабинет на Бойко Борисов Нона Караджова. Те трябваше да говорят за съдбата на Национален парк "Пирин". Вместо това, обаче, първо Кошлуков изчете позиция от екипа на "По света и у нас", като изрично посочи, че застава зад нея.

Според позицията, по време на отразяването на снощния протест в защита на Пирин част от протестиращите са отправили обидни и нецензурни квалификации и жестове срещу екипа на "По света и у нас" и БНТ.

"Те използваха за това прякото включване на екипа в централната новинарска емисия в 20:00 часа, чиято задача бе да отрази протеста. Категорично не приемаме подобно поведение срещу наши колеги, които с камера и микрофон защитават всекидневно правото на информираност. Възразяваме срещу това протести в защита на природата да се превръщат в протести срещу БНТ, чиято работа е да ги отразява винаги”.

След това беше пуснат и репортаж на БНТ от също традиционния вече протест с искане за оставката и на Емил Кошлуков – заради тенденциозното отразяване на темата за Пирин. А Кошлуков започна разговора с думите "Г-н Сандов, добър вечер от лекето Кошлуков. Как се чувствате в студиото на леке?".

В същинския разговор по темата, Нона Караджова първо обясни как не представлява никого и каза, че състоянието на парк "Пирин" е отлично, няма застрояване и няма и да има.

Сандов на свой ред посочи, че съгласно решението на правителството от 28 декември, 2017 година, е потенциално възможно застрояване в три зони на парк "Пирин" - зона за туризъм, за горски екосистеми и отдих, като извади и документа с таблицата.

В 48% се разрешават водоховащания, отвърна Караджова, която определи думите на Сандов като "манипулация", въпреки показаните разпечатки от решението, чиято истинност бившият екоминистър не оспори. Вместо това, тя реши да попита "за какво ви е протестът в момента, г-н Сандов" и добави, че според нея хората около Сандов са против развитието на ски туризма в цяла България, което беше отречено категорично от съпредседателя на "Зелените" с думите: "Никога не сме заявявали такава позиция".