Европеецът Станишев с носталгия по соца и фалшивите герои на комунизма

Герои като майор Деянова трябваше да възпитават във вярност към БКП

Санишев показва картината рисувана от пиара на БСП Валентин Кардамски, снимка: Канал3

Санишев показва картината рисувана от пиара на БСП Валентин Кардамски, снимка: Канал3

Лидерът на ПЕС Сергей Станишев, който само преди дни обяви, че ЕС е най-добрият вариант за малки държави като България, демонстрира отново политическа двойственост с доста странния си подарък за 75-годишния юбилей на Стефан Данаилов. Подсъзнателно червеният лидер, закърмен с идеологията на БКП, продължава да милее за комунизма и да се възхищава от фалшивите герои на тоталитарното минало, които бяха пресътворявани с червен плам в киното.

Образ на тази комунистическа пропаганда е героят бате Сергей от емблемата на социалистическото кино „На всеки километър“. Главната роля в този посредствен сериал бе поверена именно на младия Стефан Данаилов, който и до днес е известен сред по-старото поколение като бате Серго. Данаилов всъщност пресъздаде образа на партизанина – „народния син“, „бореца за свобода и равенство“, който от шумкар достига до „строител на социалистическа България“.

Повече от 10 години комунизмът и в България е обявен със закон за престъпен режим, а обществото, отърсващо се от тоталитарните митове и легенди, започна да осъзнава, че въпросните партизани са били реално обикновени терористи и разбойници. Но другарят Станишев продължава дълбоко в душата си да се възхищава именно от тези образи. Неслучайно е избрал на червеното си гуру Данаилов и такъв подарък - портрет на майор Деянов или галено известен като Бате Сергей. На гърба на картината, която е със съмнителни естетически качества, лидерът на ПЕС е написал: "На бате Серго от Серго! Честит юбилей!"

В стремежът си да бъде оригинален Станишев освети за пореден път истинското си отношение към времето на комунизма и фалшивите герои като бате Серго и майор Деянов, които трябваше да превъзпитават народа във вярност към партията БКП.