След 5 часа КСНС: Румен Радев недоволен, не са изпълнени решенията на първия КСНС

Времето за обещания и декларации изтече, дела трябват, заяви президентът

След 5 часа заседание на КСНС президентът Румен Радев започна изявлението си с критики към изпълнителната власт, че отливът от въоръжените сили продължава, недокомплектът е налице, а армията изпълнява задачите си в ограничен обем.

"За една година - армията намаля с близо 1000 човека, старата техника остаря с още една година, а нова не бе придобита. Обстановката около нас не стана по-спокойна", обобщи президентът.

Правителството се ангажирало да актуализира средносрочната бюджетна прогноза за периода 2019-2021 г. с цел повишаване на разходите за отбрана до 2024 г. на 2% от БВП в срок до октомври 2018 г. До юли месец пък се очаква ускоряване на процесите за модернизация на армията. Това са две от 5-те мерки, записани в решението на днешния КСНС. 

Обсъдена е била и темата за състоянието на въоръжените сили, тъй като президентът не е доволен от изпълнението на решенията на първия КСНС под негово ръководство миналата година за модернизацията на армията.

Сред другите решения са преразглеждане на плановете на МО за недостига на личен състав и набелязване на конкретни мерки за пресичане на отлива от въоръжените сили - до септември, както и разработванета на финансово осигурен план за възстановяване на техниката до снемането им от въоръжение.

Съществените промени в геополитическата среда, отличаващи се с особена динамика в последно време, изправят националната сигурност пред нови предизвикателства, са се обединили членовете на КСНС.

Според президента, забавянето на проектите за модернизация лишава въоръжените сили от способности и ще доведе до влагане на средства в морално остаряла техника, която не е по стандартите на НАТО. Остава открит въпросът за способността на армията ни да изпълнят ангажиментите си към партньорите ни, допълни Радев.

Той призова правителството и парламентът заедно да поемат ангажимент за осъвременяване на закона за вероизповеданията, която да гарантира защита на традиционните български вероизповедания и недопускане на радикализация на религиозна основа.

Призовавам институциите да се отнесат отговорно към сигурността на гражданите и за делово отношение към съюзниците ни. Времето за обещания и декларации изтече, дела трябват, каза още Радев.