Славчо Атанасов: В новия закон за футболното хулиганство присъдите ще влизат в сила до 5 дни

Момчето, което рани полицайка на мача ЦСКА - Левски щеше да получи доживотна забрана за посещение на спортни събития у нас и в чужбина, обясни депутатът

В  готвения от ВМРО законопроект, чрез който трябва да се ограничи спортното хулиганство, присъдите няма да се мотаят с месеци или години, а ще се издават до пет дни! Това обясни пред БНТ депутатът от ВМРО Славчо Атанасов. 

"Обвиненията и решението след обжалване на първа инстанция ще трябва да са готови за 24 часа. При обжалване на втора инстанция съдът ще има три дни, за да се произнесе. Така окончателната присъда ще е ясна в рамките на пет дни и ще може да влезе в сила много бързо", обясни Атанасов.  "Аз съм футболен фен, ходя на мачове и ми е болно, че нормалните хора изчезнаха от стадионите. Там останаха само агитките с хулиганите. Затова решихме да направим този законопроект. Първоначално планирахме да го внесем през есента. Предвид случилото се през последните дни обаче обещахме да побързаме и сме поели ангажимент до 2 месеца да е готов", допълни той.

В новия закон за пръв път се дефинира точно понятието "спортно хулиганство". Записани са ясно и наказанията.

"Заимствали сме повечето неща в него от английското законодателство, признаваме си. Но то показа, че действа и сега е удоволствие да ходиш на мач в Англия. Наказанията са разделени в два раздела - тежки и леки провинения. При леките провинения ще има конкретен срок за забрана за посещение на спортни мероприятия у нас и в чужбина. При тежките забраната може да бъде доживотна. Момчето, което рани полицайката на мача ЦСКА-Левски, щеше да получи именно доживотна забрана", обясни Славчо Атанасов.

Той допълни, че в новия законопроект ясно ще бъдат разписани ясно и задълженията на всички институции при организирането на спортни събития: отбор-домакин, собственик на стадион и т.н.

"Ще въведем правило в отборите да има стюарди, както е по британските стадиони. Това ще са хора, специално обучени, които ще помагат на полицията, без да изземват функциите й. Тези стюарди ще следят поведението на собствените си фенове. Стадионите-домакини  ще са задължени да сложат записващи камери във всички сектори", сподели част от предвидените мерки Атанасов.