Скадално: Вдигат ресторант с арабско име в двора на столичен храм

Идеята е там да бъде изграден енорийски център, с кухня за бедни, но вместо това висят табели: "Имарет", ресторант, пици, веган меню

храм "Преображение Господне" в кв."Лозенец"

храм "Преображение Господне" в кв."Лозенец"

Ресторант с арабско име се строи в двора на църква в столичния квартал “Лозенец“. Заведението е до вратите на Православен храм “Преображение Господне“.

Църковният имот е собственост на Светия Синод от началото на миналия ХХ век. Той е разширяван и стесняван до 2014 година, когато храмовото настоятелство на църквата "Преображение Господне" решава да отдаде под наем на инвеститори част от имота, съобщи "Bulgaria on air".

Идеята е там да бъде изграден енорийски център със смесено предназначение за нуждите на храма. Оказва се обаче, че вместо такъв център и кухня за бедни, там се строи луксозно заведение с арабско име.

"Отидох да видя какво ще се строи и останах много доволна, защото ми казаха, че ще има кухня за социално слаби хора и помещение, което ще приютява бездомници и че там деца ще се обучават в божията вяра", разказа жена от столичния квартал пред медията .

След като строителството достига до финален етап обаче, се разбира, че се строи луксозно заведение, наречено "Имарет". Името наистина е свързано с благотворителността, но не на християнската, а при исляма. Имаретът е благотворително заведение, широко разпространено в Османската империя между XIV и XIX век. Имаретите са места, в които се раздава безплатна храна на бедни хора, поклонници, дервиши.

Табелите на заведението вече са закачени - "Имарет", ресторант, пици, веган меню.

От община Лозенец обясниха, че са дали разрешително за строеж на енорийски център със смесено предназначение, но не и за ресторант.