Синдикатите предупредиха бизнеса да пазят служителите си жегите

В закрити помещения оптималната температура през топлия период не трябва да надвишава 28 градуса, припомнят от КНСБ

От КНСБ напомниха на работодателите да щадят работниците си от високите температури, които от миналата седмица надвишават сериозно 30-те градуса. 

Изискванията към шефовете са заложени в наредба от 2014 г. за минимума изисквания на работно място от гледна точка на микроклимата. Според нормативните изисквания и лекарските препоръки, при работа на открито при високи температури, трябва да се мине на облекчен режим на работа.

Това означава, че може да се промени работното време, например да не се работи в най-горещите часове – от 13 до 16:30 часа, типа работа – която е по-безопасна при дадени условия, да се осигурят допълнителни лични предпазни средства, да се осигури достатъчно вода, топли и студени напитки, както и помещения за възстановяване на топлинния баланс на организма.

В закрити помещения оптималната температура през топлия период не трябва да надвишава 28 градуса.

Работодателите са длъжни още да осигурят подходящо работно облекло, както и долекарска и първа медицинска помощ и подходящо транспортиране на работещите с влошено здравословно състояние за оказване на медицинска помощ.

Ако не спазят тези изисквания, инспекторите от трудовата инспекция могат да извършат проверка и да наложат глоба в размер от 1500 до 15 000 лв. При повторно нарушение санкцията скача от 20 000 до 30 000 лв.

КНСБ апелира към работодателите да спазват нормативните изисквания и към работниците да търсят своите права в случай на нарушения на законовите разпоредби и обявява горещ телефон за сигнали 02/ 40 10 427 и 02/ 4010 452