Сидеров се оправдава след визитата в Крим: Скоро тия, които ме нападат за близостта ми с Русия, ще почнат да говорят за балансирана българска политика спрямо Кремъл

"В момента, по време на европредседателството ни, България има уникалния шанс да бъде мост между Русия и Евросъюза." Това заяви лидерът на АТАКА Волен Сидеров пред БНР след визитата си с още трима представители на АТАКА на големия международен икономически форум в Ялта, Крим.

По думите му Меркел, която досега беше много изпълнителна по отношение на санкции срещу Москва, сега заяви, че при срещата си с Тръмп, ще говори за излизане на Германия от санкциите. Според него това е важен момент, на който у нас не се обърна внимание. „Това е обръщане на политиката на евродържавата-лидер в Европа – Германия. Ако Меркел предприеме такива стъпки, ние също ще бъдем доста по-освободени да действаме. И тогава вече може да се отиде към още по-бързо реализиране на някои проекти, които бяха спрени. До месеци съм сигурен, че ще се промени картинката и точно тези, които сега ме нападат, ще започнат да говорят за правилна, балансирана, изгодна за България икономическа политика с Русия”, коментира Сидеров.

По отношение на критиките защо представителите на АТАКА са били в Крим, Сидеров заяви: „Крим не е окупиран, там имаше референдум. Хората пожелаха да бъдат в Руската федерация, включително нашите сънародници българите, които са около 5000 човека. Не само не е окупиран, нито анексиран, но Крим в момента се развива интензивно, има строителство навсякъде, има видими промени от 2014 г., когато бях за последен път там”.

На въпрос дали визитата му е била съгласувана с коалиционните партньори, той отговори, че поканите са били към АТАКА специално, а АТАКА е единствената партия, която каза публично, че приема референдума в Крим. „С ГЕРБ имаме политическо споразумение, в което е написано ясно, всяка от партиите има своите виждания и позиции по определени въпроси. Аз няма да променя виждането си, че ние трябва да работим с Русия, а не да враждуваме. Няма да променя мнението си, че това е изгодно за България, не за някой друг. Изкуствено наложените санкции са най-вредни за държави като България”, категоричен е той. „Не мисля, че има нещо драматично, видях и по-остри мнения, защо сме били там и т.н. Самите тези, които сега ми опонират, съм убеден, че след не много дълго време, сигурно първи ще искат да прокарват икономически връзки, като падне това ембарго”, убеден е Сидеров.