Швеция се готви за противодействие на руския шпионаж по време на предстоящите избори

Членството в НАТО и сигурността в Балтийско море особено силно вълнуват Кремъл

Русия може да се опита да повлияе на резултата от националните избори в Швеция през септември, ако властите в Москва почувстват, че стратегическите им интереси са застрашени, предупреди шведската служба за сигурност, цитирана от "Ройтерс".

Като важни за Русия въпроси, ръководителят на контраразузнаването Даниел Стенлинг посочи членството в НАТО, за което се водят дебати в Швеция, и сигурността в района на Балтийско море. Според него и двата въпроса са важни за Русия.

"Руският шпионаж остава най-голямата заплаха за Швеция", заяви той. "Ние виждаме, че Русия има намерение да влияе на отделни въпроси, които са от стратегическо значение. Ако тези въпроси станат централни в предизборната кампания, можем да очакваме опити за руско влияние", посочи Стенлинг. Той обаче отказа да коментира дали неговите служби имат вече данни за подобни опити.

Русия, която е обвинявана, че се е опитвала да повлияе на резултатите от изборите в САЩ, Франция и Германия, многократно отрече твърденията за намеса на Запад.