Шефът на Фифи предлага да увеличи броя на отборите на Световното по футбол в Катар

До сега те са били 32, като предложението е към тях да се присъединят още 16 отбора

Президентът на ФИФА Джани Инфантино иска да увеличи броя на участниците на световни първенства още за турнира в Катар през 2022 г. В момента на шампионата на планетата има 32 отбора, които се класират, но през миналия януари Световната футболна централа прие предложение техният брой да бъде увеличен с 16 от 2026 година.

"Това е много интересна идея и ние се отнасяме сериозно към тази възможност и проверяваме дали има шанс да задвижим процеса по-рано от първоначалното решение", каза Инфантино след среща на Конфедерацията на Южна Америка (КОНМЕБОЛ) в Буенос Айрес.

Според BBC вече са проведени неофициални разговори между представители на ФИФА и домакините от Катар, които обаче са скептично настроени заради логистични проблеми, пише "Дневник". От емирството не вярват, че ще могат да приемат допълнително 16 отбора, затова и от ФИФА сами ще проведат проучване каква е възможността за увеличаване на броя на участниците.

Президентът на ФИФА добави, че увеличаването на броя на участниците на световни първенства е за доброто на футбола и показва развитието на играта.

В момента Катар планира да построи осем стадиона, с четири по-малко от страните, които кандидатстват за домакини на първенството през 2026 г. Турнирът след четири години беше преместен от лятото за ноември и декември, за да няма проблеми с прекалено високите температури в Арабския полуостров в средата на годината.

Съществува вероятност ФИФА да предложи на съседни на Катар страни да приемат мачове от световното първенство.