Д-р Добрин Василев: Северозападна България е „лидер“ по смъртност у нас

Хората имат свръхочаквания, че всеки пациент може да бъде спасен, заяви началникът на Клиниката по кардиология в УМБАЛ „Александровска“

Кадър: БНТ

Кадър: БНТ

С най-висока смъртност у нас са хората в Северозападна България. Два пъти по-висока е смъртността там, отколкото в София. Това коментира в студиото на „Денят започва“ на БНТ началникът на Клиниката по кардиология в УМБАЛ „Александровска“ доц. д-р Добрин Василев.

„Най-болни са хората в Северозападна България. Причината за това е до голяма степен е от мисленето в този регион“, коментира специалистът. Шефът на кардиологията в болница „Александровска“ уточни още, че българският лекар не е обучен да общува с пациента. Медиците не могат да информират коректно за състоянието близките, тъй като това е пропуск в медицинското образование у нас.

„Лекарят е длъжен да информира до степен, която самият пациент прецени, че има право да се даде на близките“, допълни д-р Василев, като уточни, че хората имат свръхочаквания, че всеки пациент може да бъде спасен. „Медицината напредва непрекъснато, развива се непрекъснато, но все още сме далеч от това да сме богове и от това едва ли не да възкресим умиращия“, посочи специалистът.