СЕМ започва проверка в БНТ за свободата на словото

Възможно е националната телевизия да бъде санкционирана

Съветът за електронни медии (СЕМ) e получил сигнал от предаването "Денят започва с култура" срещу програмния директор на БНТ Емил Кошлуков и се заема с него. Това съобщи пред Дир. бг. председателят на СЕМ София Владимирова.
 
Тази сутрин екипът на предаването излезе с декларация, в която обвини Кошлуков в натиск, който се намесвал как да бъдат представяни някои гости и какви въпроси да им бъдат задавани. Самият той заяви още вчера, след като такава информация се появи неофициално, че не дължи обяснения на издания на едни или други медийни босове и макар в БНТ да има добри журналисти, те невинаги постигат добри резултати.
 
"СЕМ ще действа според своите правомощия, като подчертавам, че за нас основен принцип е да се спази правата на словото и ненамесата в редакционната политика на която и да е медия. Поради стечение на обстоятелствата утре имаме среща с ръководството на БНТ по друг повод - тригодишната програма на генералния директор Константин Каменаров. Но обект на коментар, разбира се, ще бъде и казусът с предаването, очакваме да ни запознаят изчерпателно какви мерки ще предприемат, защото това е до голяма степен вътрешен проблем на телевизията", каза още София Владимирова.

Тя уточни, че не би искала да коментира хипотетично какви биха могли да бъдат действията на съвета, но подчерта, че сигналът ще бъде разгледан и ако експертите им установят, че наистина има нарушения на Закона за радиото и телевизията, то тогава ще се каже и как БНТ може да бъде санкционирана.
 
Бившият председател, а сега член на СЕМ - Мария Стоянова, която преди години беше журналист в националната телевизия, пък каза:

"Отнасям се със загриженост и безпокойство към тазсутрешните събития в БНТ. Вероятно има необходимост да започна с уговорката, че отношенията между регулатора и БНТ не се развиват по оста власт и подчинение. Медийният надзор няма правомощия по кадрови въпроси. От друга страна, считам че е важно да подчертая задачата, която имат всички обществени медии в Европа - чрез програмните предложения да привнесат към информираността, образованието, културата и развлечението на обществото, като осигуряват разнообразие от мнения и гледни точки.
 
Дори във времената на глобална дигитална обвързаност, аудиторията свързва ценности като надпартийност, независимост и обективност именно с програмите на обществените медии. Признавам, че не съм запозната нито със стратегията на програмния директор на БНТ1, нито с изискванията към екипа на предаването "Денят започва с култура", защото това не е част от правомощията ми на регулатор".
 
Стоянова изтъкна, че именно заради задачата на обществената телевизия да  обхваща различните слоеве на обществото, в програмата на БНТ може да бъдат намерени предавания като "Бразди", детски специализирани предавания и такива с жестомимичен превод, които нямат място в комерсиалните телевизии.

По думите й и ежедневната рубрика "Денят започва с култура" е отделила време за специфична част от аудиторията, която се интересува от културните достижения в страната.

Стоянова подчерта, че Законът за радиото и телевизия гарантира програмната независимост в чл. 5, ал.1, а същевременно в чл. 5, ал. 2 е записано, че не се допуска цензурирането, под каквато и да е форма. А чл.11, ал.3, казва че публичната критика от страна на работещите в медията не е нелоялност към работодателя.
 
"Ако това, което казват журналистите - те говорят за натиск, се докаже, това може да бъде съотнесено към Закона за радио и телевизията, където става въпрос за ненамеса в редакционното съдържание. Но това са тежки думи и ако има убедителни аргументи за нарушение на изброените членове, очаквам да бъдат предоставени на регулатора", добави тя.

По отношение на рейтингите, Стоянова коментира, че трябва да се има предвид, че те имат важно значение за цените на рекламите и са индиректен резултат от стратегиите на рекламната индустрия, но: "Понеже в България обществените медии не се самоиздържат, а се финансират от данъкоплатеца чрез държавния бюджет, значението на рейтингите не бива да се противопоставя на качеството".
 
Днес пред сградата на БНТ се проведе протест с искане за оставка на Емил Кошлуков.