СЕМ започна процедура по предсрочно отстраняване на шефа на БНР

Трима от съвета гласуваха "за" оставката му, Бетина Жотева и Галина Георгиева се въздържаха

Светослав Костов

Светослав Костов

С три гласа „за“ и двама въздържали се членовете на Съвета за електронни медии (СЕМ) взеха решение да започне процедура за предсрочно прекратяване на мандата на генералния директор на Българското национално радио (БНР) Светослав Костов.

Председателят на СЕМ София Владимирова посочи мотивите:

„Спирането на излъчването на програма „Хоризонт“ на Българското национално радио чрез наземно аналогово радиоразпръскване на 13 септември 2019-а за период от пет часа - от 6,00 до 11,00, без наличие на техническа или друга обяснима причина, е нарушение на член 10-и, алинея 1-ва, точка 2-ра от Закона за радио и телевизия. В член 10-и от закона са определени принципите, които следва задължително да се спазват от доставчиците на медийни услуги, още повече спазването на тези принципи е категорично изискуемо от националния обществен доставчик на медийни услуги - Българското национално радио“.

С 5 гласа „за“ членовете на медийния регулатор дадоха петдневен срок на Светослав Костов да изложи съображенията си по решението за откриването на процедурата за предсрочното прекратяване на неговия мандат.

Той посочи след решението на СЕМ:

„Ще изчакам писменото решение на Съвета за електронни медии, ще изчакам да разбера сроковете и мотивите и след това ще коментирам“.

На свое извънредно заседание на 27 септември СЕМ обсъди ситуацията в БНР. Членовете на медийния регулатор тогава дадоха срок на генералния директор на БНР Светослав Костов да си подаде оставката до края на следващата седмица от това извънредно заседание. И решиха, че в противен случай на редовното си заседание в седмицата между 7 и 11 октомври СЕМ ще обсъди откриването на процедура за предсрочно прекратяване на мандата на Костов.

Светослав Костов тогава обяви, че няма да подаде оставка.

Съгласно Закона за радиото и телевизията мандатът на генералния директор на БНР, съответно на БНТ, се прекратява предсрочно, ако се установи, че извършва или допуска извършването от други лица на груби или системни нарушения на разпоредбите относно принципите за осъществяване на дейността на радио- и телевизионните оператори.