Сделка, свързана с Пеевски, наложила рокадите в Държавната консолидационна компания

Делян Пеевски

Делян Пеевски

Сделката, заради която е сменено ръководството на ДКК, е продажбата на Музея на виното е официалната версия на икономическото министерство

Съмнителна сделка с продажба на държавен имот на фирма, свързана с депутата от ДПС Делян Пеевски, е една от причините да бъде сменено цялото ръководство на "Държавна консолидационна компания" (ДКК), която е най-големият холдинг от системата на Министерството на икономиката. Другият посочен от министерството мотив е занижен контрол в дъщерните компании на ДКК.

За проблемната сделка по продажбата на Музея на виното в София първи сигнализираха "Нова Република". Формацията на Радан Кънев и Трайчо Трайков поиска от министъра на икономиката Теодор Седларски да направи проверка по случая и да сезира прокуратурата, което вече е направено. 

Новият председател на съвета на директорите на ДКК е Димитър Георгиев Кунов, става ясно от публикуваните документи в Търговския регистър, пише Медиапул. През май 2016 г. Димитър Кунов влезе в Изпълнителното бюро на БСП - София като отговорник за връзките със синдикатите. Той е бил в директорския борд на "Слатина булгарплод", докато дружеството беше общинско. От 2009 до 2015 г. е бил управител на държавната лаборатория "Българска роза", показват публичните регистри.

Негов заместник е адвокатът Слави Стоянов Димитров, а за изпълнителен директор на ДКК е избрана Радост Иванова Вълчева-Генчева. Тя е била в Надзорния съвет на Агенцията по приватизация в периода 2000 – 2001 г. от квотата на коалиция "Народен съюз" на Стефан Савов и Анастасия Мозер.

Новият директорски борд е назначен на 22 март с решение на служебния министър на икономиката Теодор Седларски, чието ведомство е принципал на държавния холдинг. Мандатът на борда е до 31 март 2020 г. От него са освободени Ясен Трифонов Спасов, Красимир Здравков Тенев и Лъчезар Ангелов Калбуров. Последните двама влязоха в директорския брод през септември 2016 г. и мандатът им беше до 30 април 2017 г.

Сделката, заради която е сменено ръководството на ДКК, е продажбата на Музея на виното, собственост на "Национален институт за изследване на вино и спиртни напитки", на "София БТ" АД, става ясно от съобщението на икономическото министерство.

Институтът е част от ДКК, а "София БТ" е дъщерна компания на "Булгартабак холдинг", където акции има Делян Пеевски.

Продажбата е станала през ноември 2016 г. с разрешение на Съвета на директорите на ДКК, след което управителят на института е продал сградата на "София-БТ", без да получи необходимото разрешение от Министерския съвет, пояснява Министерството на икономиката.

Именно това е нарушението по сделката и заради това материалите по нея са предадени на прокуратурата.

В съобщението на икономическото министерство не се казва каква е цената на сделката и не става ясно каква е схемата, по която е продаден имотът.

В имотния регистър такава сделка не е отразена, нито пък по партидата на ДКК, нито по тази на "Национален институт за изследване на вино и спиртни напитки". От икономическото министерство заявиха пред Mediapool, че сделката е финализирана. Най-вероятно нотариусът, който е изповядвал, все още не е изпратил документите за вписване, допускат от Агенцията по вписванията.

Продаденият имот е със застроената площ от 7072 кв. м и се намира на бул. "Цар Борис ІІІ" 134 в близост до Държавен фонд "Земеделие" в столицата. В сградата се помещава Музеят на виното, където се провеждат маркетингови събития за популяризиране на алкохолни напитки.

Според кандидат-депутата от "Нова Република" Петър Славов проблемът е, че сградата е част от забранителния списък към Закона за приватизация и следприватизационен контрол и на практика продажбата на имота не би трябвало да е възможна без имотът да бъде изваден от там. Това може да се случи само с решение на Министерския съвет или Агенцията за приватизация по предложение на органа, упражняващ правата на собственост на капитала на търговските дружества. Такива решения обаче не са открити при ревизията.