Над 80% от хората с увреждания живеят с до 321 лв.

Данните бяха представени на пресконференция ден преди Националния протест срещу готвените промени в медицинската експертиза

83,5% от хората с увреждания у нас са с доходи под линията на бедност или под 321 лева на месец. 75% от тези хора имат трудов стаж, а всеки трети от тях не може да покрива разходите си за животоподдържащи лекарства. Това показва проучване на КТ "Подкрепа" сред членове на национално представителните организации на хора с увреждания.

Данните бяха представени на нарочна пресконференция, само ден преди Националния протест срещу готвените промени в медицинската експертиза, на база на която ще отпускат инвалидните пенсии. Промените предвиждат хората с увреждания да преминават през две комисии, в която ще се определя степента на увреждане и остатъчната им работоспособност.

"Тази концентрация води до влошаване на живота на хората с увреждания", заяви зам. председателят на Националния съвет за интеграция на хора с увреждания Адриана Стоименова.

Ваня Григорова от "Подкрепа" представи още данни, според които 59,6% от хората с увреждания са срещали дискриминация при кандидатстване на работа. "Това са хора, които искат да се чувстват полезни в това общество, но това, което ги спира е отказът на работодателите да ги наемат", коментира Григорова.

Васил Долапчиев от Съюза на слепите у нас открои две групи проблеми. Първата е свързана с медицинската експертиза. "Във вида, в който е пусната наредбата за обществено обсъждане, първият по-малък проблем е, че България по днешния стандарт имаме различно третиране спрямо водещи в медицинско отношение западноевропейски страни като Германия", каза той.

"Човек, който в България за определен вид заболявания се оценява с 60 процента степен на увреждане, в Германия се оценява на 80-85 на сто. Примери в тази посока ТЕЛК имат, тъй като даже и български граждани получават освидетелстване пред медицински институции в Западна Европа и идват тук с ТЕЛК-ове, които получават по-ниска степен на увреждане", каза той.

По думите му в пуснатата за обществено обсъждане наредба има по-голям проблем, който касае 350 000 души със срочен ТЕЛК.

"Вторият, огромният проблем, от който ще бъдат потърпевши около 350 000 души на срочен ТЕЛК, е, че от тях около 80 на сто имат второ и трето заболяване. Давам като пример диабета, който е бич за зрението. Един човек с тежка форма на диабет е предопределен да бъде сляп. Кое ще му бъде водещо заболяване? Слепотата или тежкият диабет? Това, което се предвижда, е да удари 80 на сто от хората на срочен ТЕЛК, тъй като до три години ще ги прекарат през ТЕЛК, ще им отнемат второто и третото заболяване и 35-40 процента от тях изцяло ще изпаднат от системата, което по данни на ТЕЛК е между 80 000 и 100 000 души - човешки съдби. Тоест те ще станат със степен на увреждане под 50 на сто и ще излязат от категорията на хората с трайни увреждания и ще загубят права и помощи. За останалите в системата ще има понижения - от първа във втора група и от втора трета, по-долна категория. Там също става дума за над 100 000 човека", каза Долапчиев.

Президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов коментира, че е съгласен, че трябва да се промени това, че в населено място има здрави и прави хора с ТЕЛК-ове от един и същи лекар, както и да се променят финансовите потоци. "Но се случи това, което всички подозирахме - най-лесно е да се посегне на най-безпомощните хора. КТ „Подкрепа“ стои на 100% зад протеста и исканията му. Това, което се върши е безобразие, което е много мека дума", каза още Манолов.

Организаторите обявиха, че на утрешния протест се очакват само от провинцията около 90 автобуса с общо над 2000 души.