Съвет: Не яжте едновременно варени яйца и козунак

Комбинацията от козунак и мляко също не е желателна

Яжте от всичко на великденската трапеза, но внимавайте с количествата. Това каза София Мазуренко, диетолог и треньор, цитирана от "Фокус".

„Мога да препоръчам да се яде само до 16.00 часа, защото след това въглехидратите по-трудно се обработват от организма. За всички, които са на някакви режими, за да влязат във форма за летните месеци, препоръчвам само по парче козунак“, каза още Мазуренко. По думите й трябва да се внимава и с яйцата.

„След празниците не гладувайте. Хората гладуват 2-3 дни и после ядат много повече. Яжте по малко – 5 пъти на ден на малки порции. Просто избягвайте сладко и въглехидрати. И най-важното – движете се“, допълни диетологът.

Ето няколко съвета на Edna, с които да помогнем на организма да не се претоварва по време на обилното похапване през великденските празници.

1. Не яжте едновременно варени яйца и козунак. Първите съдържат белтъчини, а вторите - въглехидрати. Затова ги консумирайте поне през два часа, за да може стомахът да преработи тези храни по-лесно.

2. Комбинацията от козунак и мляко също не е желателна, защото пак се комбинират въглехидрати и белтъчини. По-добре е да изберете чай, вода или фреш за заместител на млякото в този случай.

3. Започнете обяда си със салата. Тя ще ви засити и няма да остане много място в стомаха за основното ястие. Най-добре е да гарнираме агнешкото със задушени зеленчуци. Те са нискокалорични и осигуряват достатъчно фибри, за да работи храносмилателната система по-активно.

4. Спазвайки великденската традиция - за вечеря варени яйца със зеленчуци. Задушете в малко вода моркови, зелен боб и грах. Подправете ги със соев сос, чесън и черен пипер. Към тях прибавете варени яйца и залейте със сос от кисело мляко, горчица, бульон и магданоз.

5. Необходимо е след празниците да си направите един разтоварващ ден. Хапвайте само плодове и зеленчуци и пийте много течности: минерална вода, прясно изцедени сокове и зелен чай.

6. За да изгорите част от приетите калории и да подпомогнете храносмилането, отделете време и за разходки или друга физическа активност.