Саудитският престолонаследник: Турция е част от триъгълник на злото

Управляваща Партия на справедливостта и развитието има ислямистки корени, обяви принц Мохамед бин Салман

Влиятелният саудитски престолонаследник принц Мохамед бин Салман е определил Турция като част от "триъгълник на злото" заедно с Иран и твъдолинейни ислямистки групировки, съобщи днес египетският в."Ал Шурук", цитиран от Ройтерс.
        Саудитският принц е обвинил също Турция, че се опитва да възстанови ислямския халифат, премахнат преди близо един век след краха на Османската империя.
        Неговите коментари, цитирани от вестника, отразяват дълбокото подозрение на Саудитска Арабия към президента Реджеп Тайип Ердоган, чиято управляваща Партия на справедливостта и развитието има ислямистки корени и който постави Анкара на страната на Катар в спора на емирството със Саудитска Арабия и някои страни от Залива.
        Освен това Турция предприе инициативи с Иран - основния съперник на Саудитска Арабия в Близкия изток, за да се опита да намали боевете в Северна Сирия през последните месеци, и началниците на генералните щабове на иранската и турската армия си размениха визити миналата година, пише БТА.

        Вестник "Ал Шурук" цитира принц  Мохамед бин Салман, който е заявил, че "съвременният триъгълник на злото включва Иран, Турция и екстремистки религиозни групировки".
        Принцът е говорил пред редактори на египетски вестници по време на визита в Кайро. Той е казал, че  спорът с Катар може да продължи дълго, сравнявайки го с ембаргото на САЩ спрямо Куба, наложено преди 60 години. Същевременно той е омаловажил отражението на този спор, определяйки пренебрежително емирството като "по-малко от улица в Кайро". 
    Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства, Бахрейн и Египет скъсаха дипломатическите си отношения с Катар през юни 2017 г, като го обвиниха, че подкрепя "терористични" движения и че не се дистанцира достатъчно от Иран.
        Принц  Мохамед бин Салман каза обаче, че няма да бъде попречено на Катар да присъства на арабска среща на върха, на която домакин ще бъде Саудитска Арабия, по-късно този месец.