САЩ призоваха Турция да прояви сдържаност в Сирия

Съветът за сигурност на ООН ще заседава заради военните действия на Анкара в Сирия

Снимка: Middle East Eye

Снимка: Middle East Eye

Турски бойни самолети са унищожили две огневи позиции, от които сирийските кюрдски формирования обстрелваха турски градове по границата, съобщи турската телевизия "А хабер", цитирана от БНР. Според информацията има десетки ранени в резултат на кюрдския обстрел. 

В хода на започналата в събота военна операция  "Маслинова клонка" срещу кюрдските милиции в района на град Африн, турските самолети са поразили над 150 цели. Арабска телевизия съобщи за загинали цивилни включително и пет деца, както и бойци от "Силите за защита на народа". 

САЩ призоваха Анкара "да прояви сдържаност" в Сирия и да не допуска жертви сред цивилното население, заяви Хедър Науърт, говорител на Държавния департамент. Същевременно тя отбеляза, че Вашингтон продължава да подкрепя Турция, която е съюзник в НАТО и ключов партньор в борбата срещу групировката "Ислямска държава".

"САЩ са много обезпокоени от ситуацията в северозападната част на Сирия, и най-вече за бедственото положение на невинни цивилни, които са изправени пред ескалация на насилието", допълва говорителката на Държавния департамент.

Науърт припомни, че държавният секретар Рекс Тилърсън е разговарял вчера по тази тема по телефона с руския си и с турския си колега.