Сашо Симов и Владимир Тошев влязоха в остър сблъсък за Народния съд и Жаблянов

Оценката на Народния съд не може да бъде дадена в едно изречение, твърди социалистът

"Неистовата борба с комунизма ражда фашизъм." Това заяви Александър Симов, депутат от БСП, в „Още от деня” на БНТ. Пропусна да каже, че двете понятия преливат едно в друго и партията му го доказва все по-успешно.

 "Оценката на Народния съд не може да бъде дадена в едно изречение, затова изречението на Валери Жаблянов беше махнато от декларацията на БСП за Луков марш", обясни Симов  Той пак запя песента, че съюзниците са поискали Народния съд, а БКП е едва ли не е била послушен изпълнител на исканията на Великобритания и САЩ. Такава е била, но единствено в полза на  Москва, за да избие цвета на нацията си.

 „Оневиняването на всички жертви на комунизма е недопустимо. Народният съд е изискан от съюзниците. На решенията на Народния съд не може да се гледа еднозначно. Този парламент се превръща в изтривалка на управляващата коалиция“, заяви Симов.

Депутатът от ГЕРБ Владимир Тошев, който също гостува в студиото, зави: " В Московското  примирие и в Парижкия договор от България се иска единствено съдействие при търсене на  виновните за разпалването на Втората световна война.  По никакъв друг начин не се казва: "Съдете и осъждайте!" "Единствено Георги Димитров изпраща депеши на руски език, той тогава е съветски гражданин,  заповядва  да няма никаква прошка за никого". ... Процесът е започнал 22 дни по-рано от документа на съюзниците и няма как Народният съд да е по искане на съюзниците.

„Вие имате проблем с историята“, отговори с характерната за него и партията му способност да нарича черното бяло Симов.

 „В последните няколко седмици г-н Жаблянов допусна нарушение на правилника, допусна уронване на авторитета на Народното събрание с неговата позиция за три неща- по отношение на Договора за добросъседство с Македония, словото му там беше за партийни или за националистически форуми, след това допусна опорочаване на паметта на загиналите, на жертвите на комунистическия режим от трибуната, последното беше гаврата с хилядите загинали.  .  

„Народният съд е незаконен. Това, че има съд в името му не го прави правосъдие; Самите вие не сте съгласни с мнението на Валери Жаблянов“, подчерта депутатът от ГЕРБ.

Симов заяви, не на шега,  че Жаблянов е изразил мнение, различно от това на БСП, но там имало вътрешнопартийна демокрация и всеки можел свободно да изразява мнението си.