Събира се експертната група към ЕК, бореща се срещу разпространението на онлайн дезинформация

Тази оперативна работа група по стратегически комуникации бе създадена от върховния представител Федерика Могерини

Експертната група на високо равнище, назначена да дава съвети на Европейската комисия как да се справи с разпространението на онлайн дезинформация ще се срещне за първи път от 11.00 часа българско време, както бе съобщено през ноември 2017 г. Това съобщиха от пресцентъра на Представителството на ЕК в България. Експертната група на високо равнище ще допринесе за развиването на стратегия на европейско ниво за справяне с това явление, която ще бъде представена през пролетта на 2018 г., пише "Фокус". 

След като Комисията призова за подаване на кандидатури през ноември м.г., тя получи над 300 заявления за участие в групата. Експертите ще съветват Комисията за обхвата на явлението, за дефиниране на ролите и за отговорностите на съответните заинтересовани страни, за разбиране за международното измерение, да се направят изводи какво е заложено на карта и да се формулират препоръки. Изборът на кандидатите направи възможно широкото поле на експертиза, равномерно представителство на географски признак, равновесие между половете, както и да има баланс между погледите на медийни платформи и медийни организации, организации на гражданското общество и експерти като журналисти и представители на академичните среди. Процедурата следваше обичайните правила за избор на експертни групи на Комисията. 
Комисар Мария Габриел постави начало на инициативата с мандат от председателя Юнкер през ноември 2017 г. заедно с обществено допитване до 23 февруари. Тя ще направи в 12:00 часа българско време днес изявление за медиите, което може да бъде гледано по EbS. 
Комисията работи тясно с East Stratcom Task Force на Европейската служба за външна дейност. Тази оперативна работа група по стратегически комуникации бе създадена от върховния представител / зам.-председател Федерика Могерини през 2015 г., за да се занимае с действията по дезинформация на външни страни.