С какво Кундалини йога е различна от Хата йога

Йоги Баджан е учителят, благодарение на когото Кундалини йога достига до западния свят и я популяризира

С какво Кундалини йога е различна от Хата йога и другите видове йога? Нека да започнем с приликите. И Кундалини йога, и Хата йога използват асани (физически пози) и дихателни техники. Целта и при двете форми на йога е увеличаване на гъвкавостта и осъзнаването, овладяване на стреса и единство на ум, дух и тяло. И тук започват разликите. Ето някои от тях:

1. Йоги Баджан

Йоги Баджан е учителят, благодарение на когото Кундалини йога достига до западния свят и който я популяризира.

Б.пр. Учителят на Ерата на Водолея, както е известен, е лидер, пионер в много области, вдъхновител, разбиращ дълбоко човешката природа, забележителен атлет, магистър по икономика от Университета на Пенджаб. Йоги Баджан става майстор по Кундалини йога само на 16-годишна възраст. През 1968 г. пристига в Канада от Индия, за да преподава йога в Университета на Торонто. Нарушавайки вековната традиция на мистерия и потайност, обгръщащи учението на Кундалини йога, което се е практикувало само от избрани и се е предавало от уста на уста, той започва да преподава. Йоги Баджан напуска този свят през 2004 г., но ученията му продължават да се разпространяват чрез учениците, които той е обучавал и вдъхновявал.

2. Енергията Кундалини

Според философията на Кундалини йога във всеки от нас има скрита духовна сила, която се намира в първично, спящо състояние в основата на гръбначния стълб и чака да бъде пробудена.

Б.пр. Кундалини е съзидателната сила, творческият потенциал или вътрешният порив, който ни кара да създаваме. Кундалини йога, наричана също йога на осъзнаването, е древна наука и технология за събуждането, активирането, издигането, контрола и практическото приложение на енергията Кундалини, позволяващо разгръщане на истинската ни същност.

Основната и крайна цел на йога е да събуди и активира еволюционната енергия на човека (Кундалини), да я издигне и да доведе до просветление на съзнанието. Йоги Баджан казва, че целта на всички видове йога е издигане на съзнанието, с други думи – издигане на Кундалини. Но докато при Хата йога например за това е необходим по-дълъг период от време (около 22 години), дори при перфектна практика, то различното при Кундалини йога е, че е по-директна, бърза и подходяща за модерния темп на живот практика.

3. Настройка

Кундалини йога е различна още от самото начало на практиката. Вместо „Ом”, настройването става с мантрата „Онг Намо Гуру Дев Намо”, което означава – „Прекланям се, призовавам Висшето съзнание и Божествения учител вътре в мен”.

4. Огнено дишане

В Кундалини йога често се използва енергизираща, бърза и ритмична пранаяма, наречена Огнено дишане. Изпълнява се самостоятелно или в комбинация с определени пози и упражнения. Зарежда с енергия, освобождава от токсини, пречиства кръвта, увеличава капацитета на белите дробове и балансира организма.

5. Крия

Всеки Кундалини йога клас включва поне една или няколко крии, създадени, за да въздействат по определен начин. Думата крия означава „завършено, осъзнато действие”. В Кундалини йога крията е комбинация от различни упражнения в определена последователност, които, интегрирани заедно, позволяват проявлението на определен резултат. Например Крия за гръбначния стълб, Крия за укрепване на корема, Крия за сърдечния център и други.

6. Мантри

В Кундалини йога има огромно разнообразие от красиви мантри и музика за всичко – за защита, за вътрешен мир, за смелост, за интуиция, за щастие… За разлика от повечето йога традиции, при които мантрите са написани на санскрит, почти всички мантри в Кундалини йога са на гурмукхи (азбуката на сикхите).

7. Динамични пози

В Кундалини йога се използват много динамични упражнения, които са различни от статичните пози (асани), познати от другите видове йога.

8. Медитации

В Кундалини йога традицията има хиляди медитации, всяка от които с определена цел. Почти всеки клас включва поне една медитация. Култивирането, развиването на медитативен, неутрален ум е от първостепенно значение.

9. Фокус и изравняване на тялото в позата

Фокусът не е върху правилното изравняването на тялото в позата. Учителите в някои видове йога придават особено значение на правилното изравняване в позата, например точно как да е поставен всеки пръст върху постелката. Кундалини йога се фокусира по-малко върху изравняването на тялото в позата и повече върху вътрешната енергия, кръвообращението, регулирането на ендокринната система и издигането на енергията Кундалини.

10. Мисловен фокус – дрищи

Кундалини йога се практикува предимно със затворени очи, а фокусът на погледа е между веждите, върху точката на третото око.

11. Музика

Музиката в Кундалини йога, включваща мантри на гурмукхи или на английски език, е великолепна, вдъхновяваща и неделима част от всеки клас.

Това са някои от основните неща, които отличават Кундалини йога от преживяванията в класовете по Хата йога.

Кундалини йога и Хата йога включват сходни физически и дихателни упражнения. Кундалини мантрите се използват и от практикуващите Хата йога. Двата вида йога си приличат по това, че използват близки техники, но начинът, по който са структурирани класовете ги прави много различни.

Истинската сърцевина на Кундалини йога е в комбинацията и взаимодействието на отделните инструменти – Огнено дишане, крия, пеене на мантри, динамични пози, медитация, банди, фокус, музика и други, които правят Кундалини Кундалини.

(kundaliniyoga) 
По материали от: Spirit Voyage/ Кейт Бейли