Руските граждани в България с безапелационна подкрепа за Путин

90% са гласували за новия стар президент

Владимир Путин

Владимир Путин

90.39% от гласовете, пуснати в София от руски граждани за президентските избори в Русия, са отишли при независимата кандидатура на Владимир Путин. Това сочат данни на Централната избирателна комисия в Москва, разпространени в понеделник.

Останалите по-малко от 10 процента си поделят Ксения Собчак (2.80%), комунистът Павел Грудинин (2.43%) и около и под 1% събират Владимир Жириновски, Григорий Явлински и Борис Титов. По няколко гласа са пуснати и за Сергей Бабурин и Максим Сурайкин.

В избирателния списък на руските граждани в София е имало малко над 2460 души и макар да са хиляди бюлетините, раздадени предварително, действителните са 2457.

В Пловдив, където гласува почетният консул на Руската федерация и руски гражданин Георги Гергов (той е и лидер на областната организация на БСП), действителните бюлетини са 511 и от тях 92.41% отиват за Путин.

Почти 2000 са действителните бюлетини във Варна, където подкрепата за руския президент е била малко по-малка - 84.37%.

Най-силният пропрезидентски вот отчита секцията в руското Генерално консулство в Русе - от 729 действителни бюлетини тези за Владимир Путин са 94.95%.

Руснаците в България гласуваха за процъфтяваща и стабилна Русия - това се виждаше от настроението им, каза пред ТАСС в неделния ден посланик Анатолий Макаров. Агенцията допълва, че активността на 18 март е била рекордна, а Алексей Ушаков, завеждащ консулския отдел и ръководещ избирателната комисия в София, я нарича "шикарна".


"Специално за избирателите в секциите в България беше организирана търговия с руски книги, работеха лафка и бюфети с вкусни пирожки, а в Пловдив се състоя празничен концерт "Русия - моя любов", разказва още ТАСС.