Румяна Бъчварова: В момента сме силата, която решава проблемите на Балканите

България има основание да участва в решаването на балканските спорове, защото е „единствената държава, която не е част от проблема”

Румяна Бъчварова

Румяна Бъчварова

„Нямаше нищо тайно и скрито в срещата между Меркел и Борисов. Най-важното от посещението на канцлера Ангела Меркел е, че тя одобри нашите приоритети, но по-важното е, че тя одобри нашите инициативи, които са в рамките на председателството ни”, коментира  в "Събуди се" по Нова тв посещението на Ангела Меркел у нас Румяна Бъчварова. Според  началника на кабинета на премиера това е важно, защото Германия е политически най-влиятелната страна в Европейския съюз. „Ангела Меркел оцени нашите достижения – начинът, по който охраняваме границите си”, добави Бъчварова.

„България получи една пълна и убедителна подкрепа за своята политика”, добави Румяна Бъчварова.

На въпроса за дипломатическата офанзива на България и премиера Борисов, който предложи да посредничи както в спора между ЕС и Турция, така и в този между Македония и Гърция, Бъчварова отговори, че това е политика, която всеки председателстващ Съвета на ЕС трябва да осъществява.

„Това е много фина политическа работа”, каза тя. „Цялостната политика на съюза е ориентирана към това, да търси съгласие и мир, особено в ситуация, в която Европа търпи последиците от мигрантския натиск”, подчерта бившият вътрешен министър. Според нея България има основание да участва в решаването на балканските спорове, защото е „единствената държава, която не е част от проблема”.

„В момента сме силата, която решава проблемите на Балканите”, заяви тя.

По повод вота на недоверие Бъчварова посочи, че по-лошо е неразбирането от страна на БСП като основна опозиция задачите на правителството. Според нея мотивите са политически несъстоятелни.