Вирусът правел възможно виртуалното впечатление, че даден товар е преминал през границата, и предоставял дистанционен достъп до системата
Над 100 обиска и изземвания са осъществени до момента, а арестуваните са 23-ма, каза пред журналисти говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова. В групата са участвали и хакери, а разследването се води в няколко държави. Двама македонци, един от тях митничар, са арестувани при акцията срещу контрабандата. 

22-годишен хакер е създателят на зловреден вирус за контрабанда на стоки, стана ясно още от думите на говорителя на главния прокурор. Младежът, роден през 1995 г. е измислил вирусът, след което го е продал. Вирусът правел възможно виртуалното впечатление, че даден товар е преминал през границата и предоставял дистанционен достъп до системата на Агенция "Митници". От дома на младия ИТ специалист е иззета техниката, с която е създаден вирусът. 

Организираната престъпна група, срещу която се води разследване от август 2015 г. е включвала 3-ма настоящи митнически служители и 2-ма бивши. Те били необходими в схемата за източване на ДДС акциз, за да установят физическия достъп до системата на Агенция "Митници" посредством флаш памет, на която е инсталиран вирусът. На практика вирусът е блокирал системата на Агенция "Митници" на даден пункт, като е позволявал закриване на транзита в системата за товари и стоки, които реално не са преминали през границата ни, а само виртуално. По този начин се ощетява държавният бюджет от приспаднатото ДДС-акциз. Така освен на територията на България групата е действала на територията на още поне две държави. По данни на Македонската прокуратура - там са задържани две лица, едното от които митнически служител на ГКПП "Крива паланка". 

Международното разследване продължава. Сигналът за престъпната група е подаден от Централно управление на Агенция "Митници". По-рано днес МВР оповести, че арестите са в София, Добрич, Варна, Драгоман, Калотина. До момента с полицейска мярка за срок до 24 часа са задържани 23-ма души. Сред тях - хакери, представители на търговци, бивши и настоящи митнически инспектори.

5 Коментар(и)

 • Бая ви

  Бая ви(20 May 2017 - 08:05)

  Отговор

  Що не го фанеш, ма скубло

 • Бая ви

  Бая ви(20 May 2017 - 08:05)

  Отговор

  Що не го фанеш, ма скубло

 • barcelonski

  barcelonski(19 May 2017 - 19:05)

  Отговор

  - АЛО, РУМИ .... Чуй с'я ... Имаше един 70 годишен Червен Помияр на Име => Цвятко Цветков. Зам-ше'ff на 6-то-Мутренско-Подслушвтаелно Управление на ДС ...... Тази Мутра > Цвятко беше заместник на Библиотекарската Мутра => Димитър Иванов - български Еничар на руска служба. Въпросното Деградирало Пехтиесто Вещество => Цвятко > години наред го "цанеха" на служба в Държавната Агенция "Електронно Управление". Мутрата вече е изфирясала > 2 метра под земята и никой "нормален" човек не си спомня за тази Гнусна Едноклетъчна Амеба. Но "бръмбарите" поставени по време на неговото плазмодийно битие в държавните структури => берат плодове. Не случайно това е приоритетен "ресор" на Библиотекарските Мутри .... така, че не става въпрос за Хакерство а за шпионска дейност. (конкретизиращо)

  • Sokrat

   Sokrat(19 May 2017 - 23:05)

   Има още един червен помияр,бивш сътрудник и агент на I и II Главно Управление на ДС подвизаващ се там с четири псевдонима,а сега като Директор на НИМ и соло Т@шак на Митьо Гестапото.Въпросната личност Божо Л@йняната вода,с която поля своето гуру Б.Б.е решила ,по случай на Световният ден на музеите 18ти Май да изложи в НИМ бельото на девиците от своята младост от преди 100г.Просто невероятно хрумване на един невероятен историк,изчерпал докрай своя потенциал като професионалист и казващ с тези експонати:"България може да е Меката на историческите артефакти в Европа,но светът без мръсни гащи не може!"

 • майтап

  майтап(19 May 2017 - 19:05)

  Отговор

Оставете коментарОбнови