Рублата пада свободно спрямо долара и еврото

Запасите на петрол на САЩ се увеличават през седмицата след 17 март с 4,5 милиона барела
Руската рубла падна значително спрямо долара и еврото по време на вчерашната търговия на фона на слабия пазар на петрола, който се търгувате около 50 долара за барел от сорта Brent, заявиха експертите. Курсът на руската валута за днес вероятно ще  достигне 62,65 рубли за долар. Очаква се свободното падане да продължи в дългосрочен план.
Курсът на рублата спрямо долара и еврото се очаква да се понижи умерено тази седмица на фона на слабия петролен пазар. Запасите на петрол на САЩ се увеличават през седмицата след 17 март с 4,5 милиона барела, до 533,6 милиона барела, показват данните на API. Докато анализаторите очакваха ръст на запасите само от 2,8 милиона барела. Запасите на най-големия в страната терминал Cushing са нараснали с 2 млн. барела. Курсът на рублата в момента е стабилизиран относително поради бума на плащане на данъчните декларации, който е през март. Очаква се да се запази умерената и стабилна риторика на Централната Банка на Русия и курсът на рублата да се стабилизира. В резултат на което цената на петрола в рубли ще падне до 2,9 хиляди рубли за барел - което е минимумът за последните няколко месеци.
С приближаване пика на данъчния период в Русия ръстът на търсенето на рубли ще продължи, смята експертът Сергей Кочергин от ГК Exness. С оглед на външни и вътрешни фактори днес курсът на долара ще бъде консолидиран в диапазона 57,5-58 рубли, предположи той. Пълзящият надолу петрол, а също така и очакванията, че ЦБ може да понижи основния курс тази седмица, безспорно ще окаже натиск върху рублата, смята Олга Лапшина от Нордеа банк. До края на седмицата се очаква значителен отскок от стойностите 58-59 за долар/рубла, поясни тя.