Ройтерс: Най-важна е вярата на Григор Димитров

Ако запази това постоянство, Григор може да се превърне в нещо повече от това да има епизодични позитивни прояви

Снимка: Ройтерс

Снимка: Ройтерс

По време на награждаването си като шампион във финалния турнир на АТР в Лондон Григор Димитров изглеждаше като човек, от чиито плещи е паднал сериозен товар. Да, това не е титла от "Големият шлем", за която той мечтае, но е следващият най-добър вариант, пише в коментар за Ройтерс Мартин Херман, цитиран от "24 часа".

Струва ми се, че това ще бъде ключовият момент за един играч, който бе приеман по-скоро като състезател, представящ се под възможностите си. През 2008-а българинът спечели юношеския "Уимбълдън" срещу Хенри Континен. Финландецът спечели титлата при двойките в "02 Арена". А не бе отдавна периодът, в който Григор Димитров бе провъзгласен за логичния наследник на Роджър Федерер. През 2014-а, когато детронира действащия шампион на "Уимбълдън" Анди Мъри на централния корт, той сякаш изглеждаше готов.

С тогавашния си поход към полуфиналите на "Ол Инглънд Клъб" той си осигури пробив в Топ 10 за първи път. Но всичко това се оказа просто единичен проблясък. Две години по-късно връзката му с Мария Шарапова беше по- интригуваща от тенис изявите и той изпадна до № 40.

Ситуацията се промени за вече 26-годишния Димитров с началото на тази година, когато достигна полуфиналите в Австралия, а в допълнение съумя да възпроизведе най-постоянния си сезон в кариерата. Завършва годината като №3 -единствено зад Рафаел Надал и Роджър Федерер, но най-важна е вярата на Димитров, че е "открил" пътя към атака на титлите от "Големият шлем". И ако запази това постоянство, което демонстрира в края на сезона, Григор може действително да се превърне в нещо повече от това да има епизодични позитивни прояви.