Рибари палиха свещи пред екоминистерството за "мъртвите реки"

Поводът за акцията, организирана от сдружение "Балканка", е Международният ден на реките

© сдружение "Балканка"

© сдружение "Балканка"

С траурно шествие и палене на свещи в памет на "мъртвите реки" рибари протестираха срещу бездействието на Министерството на околната среда по опазването им. Поводът за акцията, организирана от сдружение "Балканка", е Международният ден на реките.

Организаторите настояват институцията да предприеме по-строги контролни действия за опазване на биоразнообразието в реките. В същото време протестиращите са били поканени на разговор във ведомството, но са отказали, разкри "Дневник".

"Траурното ни шествие беше, за да почетем мъртвите реки в България. Не виждаме смисъл от повече срещи и разговори с представители на министерството, което от три години бави наредбата за рибните проходи и не оказва реален контрол на безбройните нови Водноелектрически централи, които ги пресушават непрекъснато," обясни един от организаторите на протеста Димитър Куманов от сдружението.

Протестиращите настояват да спре изсичането на крайбрежната растителност, за да не се разрушават бреговете на реките.

Пред БНР Куманов припомни едни от последните скандални случаи от миналата година: на два пъти в различни участъци пресушиха река Въча под Цанков камък, река Яденица я почистват, изрязват всички дървета от брега, изхвърлят вършината на речното корито. "Всичкото това нещо се случва с разрешението на Министерството на околната среда и водите".

"Заради тяхното престъпно поведение всяка година търпим главоломна загуба на биоразнообразие по българските реки - намаляват рибни популации, съсипват се прекрасни реки, замърсява се питейната вода", пише в съобщението до медиите.