Риана загрижена за бедните, зове световни лидери да осигурят пари за образованието им

Посланието известната певица отправи на международен форум в Сенегал

Риана

Риана

В четвъртък Риана използва блясъка си на звезда, за да призове ключови държави да се ангажират с осигуряване на образование за най-бедните в света. Това стана от трибуната на международна конференция в Сенегал.

Певицата от върховете на класациите пристигна в столицата Дакар, където в петък ще се присъедини към форума Глобално партньорство за образование, организиран от сенегалския президент Маки Сал и френския лидер Емануел Макрон, съобщава "Дарик".

Риана, четвъртата най-следвана личност в Twitter с 86 милиона последователи, използва социалните медии, за да призове Макрон, британския премиер Тереза Май и австралийския премиер Малкълм Търнбул да осигурят повече финансиране. В туита си към Макрон Риана, която се срещна с него в Париж през юли, благодари на френския лидер за провеждането на конференцията, но го притисна да положи усилия за събиране на 250 млн. евро.

Говорейки на Търнбул, тя призова за финансиране като част от влизането на Австралия в Съвета на ООН по правата на човека.

Около 264 млн. деца и младежи в училищна възраст живеят без образование поради бедност, конфликти и социални бариери, включително предразсъдъци към момичетата, сочат данни на Детския фонд на ООН.

Конференцията в Дакар, която обединява правителства и частния сектор, има за цел да събере 3,1 млрд. долара през следващите три години, за да подкрепи образованието на 870 млн. деца. Конференцията на свой ред отправя искане към страните партньори да отделят 20% от публичните си разходи за образование - ниво, което може да бъде особено трудно за страните, които се борят с джихадисти или са в граждански конфликти.

Риана, която е посланик на Глобалното партньорство за образование, ще се срещне в Дакар с правителствени служители, както и с преподаватели и студенти.
Тя често се изявява като активистка в кампании срещу бедността.

Родената в Барбадос певица има и фондация с идеална цел "Клара Лайънъл", която включва фонд за студентски стипендии в американски университети.