Режисьорски дебют на Деян Донков в "В очакване на Годо"

Деян Донков

Деян Донков

Актьорът с над 40 роли в театъра интерпретира с намигване прочутия текст на Бекет

Обновеният театър „Азарян” повери първата си за този сезон премиера на Деян Донков, съобщава Би Ти Ви. Актьорът с над 40 роли в театъра дебютира като режисьор с „В очакване на Годо”.

Донков интерпретира с намигване прочутия текст на Самюъл Бекет (1906-1989), включвайки и себе в актъорския състав.
След запомнящата се главна роля в излезлия наскоро нов филм на Николай Волев, сега Деян Донков влиза в образа на Владимир, а заедно с него на сцената са впечатляващият Иван Бърнев – като Естрагон, Цветан Алексиев (Поцо), Калоян Трифонов (Лъки) и Мартин Цолов (Момчето).
Изчистената сценография е на художника Чавдар Гюзелев, а музикалната картина е от композитора Калин Николов.

„Когато Деян Донков дойде с идеята да направи спектакъл точно на тази сцена и ми разказа причините за това, аз се изправих пред личната и искрена необходимост на един актьор да изрази преклонението си към своя учител, да направи опит да изкаже неизказаното”, разказва драматургът и артистичен директор на театър „Азарян” Яна Борисова.

По думите й спектакълът „В очакване на Годо” е лично писмо до Крикор Азарян от негов  актьор и приятел, с когото са имали силна връзка. „И защото е емоционален жест и е на тази сцена, трябва да се случи, за да може, малко по малко, театърът да се изпълни с душа”, допълва тя.

Първото представление е играно в парижкия Théâtre de Babylone на 5 януари 1953 г. Режисьорът Роже Блен също изпълнявал и една от ролите. Липсата на непосредствено разбираемо послание първоначално предизвиквало бурни реакции на публиката. Впоследствие пиесата се утвърждава като една от знаковите творби на модерната драматургия. Поставяна е многократно по сцените на европейските театри.