Небивала публична конфронтация между републиканци и Тръмп

Пол Райън предупреди за опасна търговска война заради вносните мита, Тръмп: "Не се отказваме!"

Доналд Тръмп

Доналд Тръмп

В небивала публична конфронтация председателят на Камарата на представителите, републиканецът Пол Райън, както и други републиканци призоваха президента на САЩ Доналд Тръмп да се откаже от обявеното въвеждане на вносни мита, които според тях могат да разпалят опасна търговска война, съобщи Асошиейтед прес. Тръмп отговори: "Не се отказваме".

Президентът уточни, че съседните Канада и Мексико няма да бъдат изключени от плановете му за специални вносни мита върху стоманените и алуминиевите изделия. Той обаче запази възможността да изключи дългогодишните съюзници, ако те се съгласят на по-изгодни условия за САЩ при преговорите за преразглеждане на Северноамериканското споразумение за свободна търговия (НАФТА).

Имахме много лошо споразумение с Мексико, имахме много лошо споразумение с Канада. То се нарича НАФТА, заяви Тръмп.

Тръмп говори малко след като говорителка на Райън, който е съюзник на Тръмп, каза, че председателят на Камарата на представителите е изключително обезпокоен, че предложените мита ще предизвикат търговска война, и призова Белия дом да се откаже от този план.

Републиканците от комисията за финансиране и инвестиции в Камарата на представителите разпространиха писмо, което се противопоставя на плана на Тръмп, а лидерите на републиканците в Конгреса намекнаха, че може да се опитат да попречат на митата, ако президентът продължи да настоява да изпълни плана си.