Рекорд: 135 млрд. долара разходи за застрахователите донесли природните бедствия през 2017 г.

Ураганът "Ирма" е най-скъпото събитие за сектора - застрахователните разходи от него са около 32 млрд. долара

Поредицата от урагани е основната причина 2017 г. да влезе в историята като годината с най-големи застрахователни щети. Тройката "Харви", "Ирма" и "Мария", както и събития, като земетресението в Мексико, са причинили разрушения по застраховани обекти, които вероятно ще бъдат оценени на 135 милиарда долара, прогнозира Munich Re.

Според най-големия застраховател в света, като се добавят и щетите по незастраховано имущество, сумата наближава 330 милиарда долара.

Единствената по-скъпа за застрахователния бизнес година е 2011 г. Тогава земетресението Тохоку в Япония донесе на индустрията разходи от 354 милиарда долара.

Миналогодишните щети от природни бедствия са почти два пъти по-големи от средния показател за изминалите 10 години, който е 170 млрд. долара. Разходите за застраховани обекти са три пъти по-високи от средните 49 млрд. долара за 2008 - 2017 г.

От Munich Re посочват още, че са регистрирали 710 природни катастрофи, засягащи сериозно застрахователите, а това е доста над средногодишните 605 събития.

През 2017 г. природни бедствия са отнели живота на около 10 000 души. Това е малко повече от 2016 г., но категорично много по-малко от средните за десетилетието 60 000 души.

Торстен Йеворек, отговарящ в борда на компанията за презастраховането, коментира: "Макар отделните събития да не може директно да бъдат свързани с промяната в климата, експертите ни смятат, че такива примери за екстремно време ще зачестяват." Според него трите урагана, преминали почти един след друг през западната част на Атлантическия океан, както и тежките наводнения в Южна Азия показват какво ни предстои.
Една от причините за рекордните разходи заради природни бедствия е, че значителна част от щетите са в САЩ. През 2017 г. делът на тази страна се е увеличил до 50% при дългосрочен среден показател от 32%. Ако се вземе тежестта на Северна Америка, делът на района скача до 83%.

Тук се пада и най-разрушителното събитие - ураганът "Харви", стоварил се в края на август на атлантическия бряг на Тексас и задържал се над района дни наред, заливайки всичко с непрекъснати дъждове. Сценарият на застрахователите за подобно явление е сочел, че то може да се случи по-рядко от веднъж на хиляда години. С около 85 млрд. долара "Харви" е най-скъпото бедствие за годината.

Ураганът "Ирма" обаче е най-скъпото събитие за сектора - застрахователните разходи от него са около 32 млрд. долара.

Значителни щети са способни да предизвикат и пролетните вълни от торнадо и градушки в САЩ, всяка от които е причинила по 1 млрд. долара загуби.

Един от парадоксите, за които разказват от Munich Re, е как обилните зимни валежи в Калифорния са отчасти виновни за опустошителните пожари през лятото. Когато избуялата от тях растителност изсъхне, тя се превръща в опасно количество материал за горене, захранващ огромни пожари и през декември. Заради бушуването им в райони с множество застраховани обекти само през октомври разходите за застрахователите са около 8.5 млрд. долара.

В Европа основното природно бедствие за застрахователите са се оказали ниските температури през април, нанесли загуби на фермерите. Пораженията за реколтата - особено тази от плодове - са различни в отделните райони, но на места достигат 50%.

От Munich Re предупреждават, че заради промените в климата подобни явления може да зачестят - относително топло начало на пролетта, последвано от студове, унищожаващи покълналото. За 2017 г. щетата от пролетния студ е около 3.3 млрд. евро (3.6 млрд. долара), от които само 600 милиона евро са в застраховани градини.