Реформите в БНТ продължават: Без "озъбени" политици в сутрешния блок, без "Шоуто на канала" и завръщане на емблемата "Студио Х"

Генералният директор на БНТ уточнява, че телевизията ще има ново хумористично предаване и то ще бъде правено от същия екип, но с нова концепция

Генералният директор на БТН Константин Каменаров

Генералният директор на БТН Константин Каменаров

От вчера влезе в сила новата програмна схема на БНТ, обещана от генералния директор Константин Каменаров. Тя предвижда отпадане на част от излъчваните досега предавания и промяна във времето за излъчване на други. За някои от промените се разбра в последните две седмици от публикации в медиите и реклами. Обществената телевизия досега не е оповестявала дали зад промените стои някаква стратегия, отбелязва седмичникът "Капитал". Подробности за новостите станаха известни от интервю на Каменаров за вестник "24 часа" в края на миналата седмица.

Сериозна промяна, която БНТ обмисля, е намаляването на политиката в сутрешния блок на телевизията. Модулът, в който ще се обсъжда политика, вероятно ще бъде половин час и ще има отделен водещ, симпатична млада двойка момче и момиче ще водят останалата част от предаването, която ще е предимно със сервизна информация. Не се уточнява откога ще влезе в сила промяната. "Сутрин телевизията е радио. Не седиш да гледаш вцепенено в екрана, а правиш сто други неща. Чуваш го, правейки нещо. Мястото на тежката публицистика е вечер. Само България има този ненормален модел сутрин някакви озъбени хора да ти говорят по особено жесток начин", обяснява в интервю за "24 часа" Каменаров. За да се освежи програмата, са променени и заглавията: "Сутрешен блок" вместо "Денят започва" и "Култура.бг" вместо "Денят започва с култура".

"Панорама" остава в петък вечер, но предаването "Открито" с Валя Ахчиева вече ще е в неделя вечер след новините и ще се редува с предаването за документалистика "В кадър". 

Генералният директор на БНТ потвърждава, че спира "Шоуто на канала", излъчвано в събота вечер, тъй като станало еднообразно. Уточнява обаче, че телевизията ще има ново хумористично предаване и дава да се разбере, че то ще бъде правено от същия екип, но с нова концепция. Докато това стане, в неговото време ще бъде излъчван игрален филм.

Завръщането на "Студио Х"

В интервюто си Константин Каменаров анонсира завръщането на "Студио Х" - една от емблемите на телевизията преди промените. Рубриката, която показваше късно вечер в събота криминални филми, беше изключително популярна през 80-те години. Засега не е известно кога ще тръгне отново тя и какви филми ще показва.

Друга новост е "Вкусната Европа" - предаване за европейска кулинария, с водещ Ути Бъчваров.

До месец БНТ ще пусне "Шоуто на Греъм Нортън", а сред филмите, които се подбират за праймтайм, са български комедии като "Баш майсторът" и ситкомът "Клиника на третия етаж".