Реджеп Ердоган: Трансанадолският газопровод ще осигури енергийната безопасност на цяла Европа

Около 6 млрд. куб. метра газ ще се доставят на Стария континент

Реджеп Ердоган и Илхам Алиев

Реджеп Ердоган и Илхам Алиев

Турският президент Реджеп Ердоган заяви, че в началото на юни ще открие тържествено Трансанадолския газопровод /TANAP/ и това ще бъде послание за цяла Европа, предаде БГНЕС. Този газопровод ще бъде важен фактор за осигуряването на енергийната безопасност на Турция, Азербайджан и цяла Европа, посочи Ердоган. 

В близко бъдеще Турция и Азербайджан ще реализират нови съвместни проекти, един от приоритетите на Баку и Анкара е преминаването на обмен в национална валута. Това стана ясно по време на съвместната пресконференция на турския президент и гостуващия в Анкара държавен глава на Азербайджан Илхам Алиев. 

Ердоган даде висока оценка на подкрепата на приятелската държава за стъпките на Турция в борбата против тероризма. Още в началото на операцията „Маслинова клонка“ в Африн Баку засвидетелства подкрепата си за нас, както го направи и след опита за преврат, подчерта той. Домакинът припомни, че Турция винаги е възприемала конфликта за Нагорни Карабах като свой собствен и каза, че той трябва да бъде урегулиран в рамките на териториалната цялост и неприкосновеността на границите на Азербайджан, и в съответствие с резолюциите на ООН, което е и най-голямото желание на Анкара. 
Ердоган обеща, че ако победи на президентския вот на 24 юни, първата му визита в чужбина ще бъде именно в Азербайджан, „страната символ на стабилността в региона“. 

Зареждането на ТАНАП с газ започна на 23 януари т.г. По Трансанадолския коридор /с дължина 850 км/ годишно ще преминават 16 млрд. куб. метра газ, а за в бъдеще се планира този показател да достигне 31 млрд. куб. метра за година. Около 6 млрд. куб. метра ще се доставят в Европа.