Раздор в опозицията: ДПС обвини БСП, че използва аргументите на "един крадец, който се крие в Белград"

Поправката „Пеевски” в Закона за банковата несъстоятелност мина и на второ четене

Цветан Василев

Цветан Василев

Парламентът прие окончателно промените в Закона за банковата несъстоятелност, внесени от Делян Пеевски, Хамид Хамид и Йордан Цонев от ДПС. Текстовете са свързани с КТБ и т.нар „вторично разграбване” на нейните активи.

Промените предвиждат всяко прехвърляне на дялове от търговски дружества извършено от длъжник на банката след поставянето й под специален надзор да бъдат обявени за недействителни . Ако кредитите са били платени в пари,а не чрез обезпечения ще се считат за действителни.

Синдиците или фондът за гарантиране на вземанията могат в 5-годишен срок от откриване на производството по несъстоятелност на банката да предявят искове пред съда за обявяване на тези прехвърляния за недействителни. Законът ще се прилага и за откритите в момента производства по несъстоятелност.

Законовите промени предизвикаха раздор в опозицията. БСП е против текстовете, защото въвеждат правила със задна дата – белег на извънредно законодателство. „Мотивите, които ни се предлагат от вносителите, са отново да се прехвърлят проблемите от болната на здравата глава”, посочи народният представител Тодор Байчев.

ДПС ги контрираха с твърдението, че левицата използва аргументите на бившия собственик на КТБ Цветан Василев. „Не знам от какви лични интереси вчера и днес толкова яростно защитавате едни и същи тези, които са на един крадец, който се крие в Белград”, заяви Хамид Хамид от движението.

"Аз не виждам някакво изрично или извънредно отклонение в конкретния случай. Това е първата и радостното е - единствена банкова несъстоятелност при действието на този закон", каза и Данаил Кирилов от ГЕРБ.