Радев: За България е важно да има силни военноморски сили

Вложените пари в МиГ- 29 няма да ни дадат съвременни способности, категоричен беше президентът

Румен Радев

Румен Радев

За България е важно да има силни военноморски сили, които не само да отстояват военнния суверенитет, но и българските икономически и енергийни интереси. Това заяви при посещението си в Бургас президентът Румен Радев.

"Силни военноморски сили означава нова техника, високо подготвен наличен състав, добри условия за подготовка, мотивация, социален престиж. Към нашите военноморски сили трябва да се отнасяме с голямо внимание и уважение. Значението на Черноморския район непрекъснато нараства. Тук се пресичат нарастващи геополитически интереси", допълни Румен Радев. 

Държавният глава определи като недопустимо да се отказваме от покупката на нов изтребител за сметка на поддържането на наличната бойна авиация. Така държавният глава отговори на военния министър, че се търси вариант за поддръжка на наличните МиГ-29.  

"МиГ-29 колкото и да е добър като маневреност, не предоставя съвременни бойни способности, каквото и да му правим. Второ, ние трябва да мислим за съвместимост, все пак България е член на НАТО. МиГ-29 не е съвместим с нашите партньори. Трето, трябва разходите за отбрана да бъдат ефективни. Вложените пари в МиГ- 29 няма да ни дадат съвременни способности, а ще бъдат съизмерими до 2030 година с доставката на нов самолет", посочи държавният глава.

Румен Радев проведе среща с командния и личния състав на военните формирования, дислоцирани в Пункт за базиране - Бургас. Президентът посочи, че бюджетът за отбрана трябва да се увеличи, но и да се разходва разумно.

По-рано тази сутрин държавният глава бе посрещнат във Флотилия бойни и спомагателни кораби, дислоцирани в Пункт за базиране - Бургас. Предстои среща между Румен Радев и кмета на Бургас Димитър Николов.