'Пулицър' за "Ню Йорк таймс" и "Ню Йоркър" за разследването срещу Харви Уайнстийн

Рапърът Кендрик Ламар става първият некласически или джаз изпълнител, който получава наградата за музика

Харви Уайстийн

Харви Уайстийн

'Ню Йорк таймс' и 'Ню Йоркър' спечелиха престижната американска награда 'Пулицър' за разследването срещу Харви Уайнстийн, който бе обвинен в сексуален тормоз от редица звезди в Холивуд, съобщи Би Би Си.

Докладите на списанията разобличиха филмовия магнат Харви Уайстийн, като дадоха гласност на обвиненията срещу него в изнасилване и сексуален тормоз. Разследванията предизвикаха и появата на движението #MeToo, което има за цел да спре сексуалния тормоз в много отрасли. Движението , в което се включиха хиляди жени и бе подкрепено от десетки известни личности.

Администраторът на "Пулицър" Дана Канеди заяви, че екипът на „Ню Йорк Таймс“, ръководен от Джоди Кантър и Меган Тюи, и сътрудникът на „Ню Йоркър“ Ронан Фароу са създали въздействащ материал за разкриването на богати и мощни сексуални хищници.

Разследването беше публикувано през октомври и предизвика повече от 100 жени да споделят своите истории за Уайнстийн.

„Вашингтон пост“ спечели наградата за разследване на стари твърдения за сексуално поведение срещу кандидата за сенатор Рой Мур от Алабама.

„Ню Йорк таймс“ също сподели втора награда с „Вашингтон пост“ за доклада си за предполагаемата намеса на Русия в президентските избори през 2016 година в САЩ.

Те са отличени за това, че с техните статии са позволили да се задълбочи значително разбирането, което е имала страната за руската намеса в президентската кампания през 2016 г. и връзките с кампанията на Тръмп, преходния екип и настоящата администрация, се казва в изявлението по повод присъждането на наградата на двете издания.

Агенция „Ройтерс” получи наградата „Пулицър” в категорията за международна журналистика за репортажи, разкриващи връзките между филипинския президент Родриго Дутерте и полицейски "отряди на смъртта". „Ройтерс” получи и наградата в категорията за фоторепортаж за кадри, отразяващи кризата с рохингите в Мианма.

Американският писател Андрю Шон Гриър получи наградата в категорията за роман. Той спечели отличието с творбата си "Лес", разказваща за неуспял писател на средна възраст на име Артър Лес и за неговите комични преживявания.

В категорията за драматургия наградата „Пулицър” спечели Мартина Майок за пиесата "Цената на живота", разказваща за хора с увреждания и травми, съжителстващи с физически здрави хора.

В категорията за поезия награда получи Франк Бидарт за сборника "Сумрак".

Съветът на наградите „Пулицър“ отсъжда статуетката и в други литературни и художествени категории. Тази година рапърът Кендрик Ламар става първият некласически или джаз изпълнител, който получава наградата за музика.