Прокуратурата: Убийството в Айтос е на човешки същества без ценности и задръжки

И двамата роми остават в ареста, постанови съдия Георги Пепеляшев от Бургаския окръжен съд

Двамата задържани за жестокото убийство в Айтос Ясен Стойчев и Желязко Данчев са човешки същества без развита ценността система и задръжки, хора, които проявяват неуважение към личността. Това заяви държавният обвинител Красимира Кателиева по време на гледането на мярката за неотклонение в Окръжния съд в Бургас, предава "Флагман". 

Кателиева настоя да останат в ареста, включително и непълнолетният Ясен към когото законодателството е далеч по-либерално. Той ще бъде съден като непълнолетен и за жестокото убийство го грозят от 5 до 12 години затвор. Ако се признае за виновен и делото протече по съкратената процедура присъдата му ще бъде намалена с 1/3. 

Докато другият обвиняем Желязко Данчев, 21-годишен безработен циганин, може да отнесе до 20 години зад решетките. 

Арестуваните роми днес трудно разбираха какво се случва, държаха се неадекватно и ясно личеше социалният им статут и пълна маргинализация. 

Адвокат Георги Габровски, който бе служебен защитник на Ясен, призна, че обвиняемият не могъл да даде разумно обяснение защо е извършил убийството. Ясен и Желязко изпили над 1 литър ракия преди да умъртвят 71-годишния Асен. 

И двамата роми остават в ареста, постанови съдия Георги Пепеляшев от Бургаския окръжен съд.