Проф. Александър Тасев: Не е имало натиск за изводите в доклада за АЕЦ "Белене"

Народното събрание ще решава какво ще е бъдещето на проекта

Снимка: БТВ

Снимка: БТВ

Категорично не е имало натиск от управляващите за изводите в доклада за АЕЦ "Белене", обяви пред БТВ проф. Александър Тасев от екипа, разработил документа. 

БАН разсекрети доклада за бъдещето на АЕЦ "Белене" в началото на тази година. В окончателната версия заключението е, че при определени условия проектът може да е успешен. През септември обаче изтече доклад, според който проектът е обречен на провал. 

Проф. Александър Тасев обясни, че в договора е имало клауза за конфиденциалност, защото има много данни, които са търговска тайна. В момента само тези данни са в черно в публикувания на сайта на БАН доклад. 
"Изтеклият през септември е вариантът е с най-тежките условия за изграждане на АЕЦ "Белене"", допълни ученият.

"Имаме проиграни 6 варианта – от най-тежките условия, през междинни, до най-благоприятния вариант", уточни проф. Тасев и посочи, че те предвиждат и различен вид финансиране.

Експертът уточни, че договорът за изработване на доклада е за 2,5 млн. лв. Участвали са 46 експерти плюс 7 института на БАН. "Два пъти повече в евро щеше да струва, ако го беше разработила международна финансова институция", обяви проф. Тасев.

На база на доклада на БАН Народното събрание ще решава какво ще е бъдещето на проекта АЕЦ "Белене" и дали държавата ще развива или ще се откаже от втора ядрена централа.