Приятел на Кърт Вонегът вади на бял свят 5 непубликувани разказа на писателя

Колекцията, наречена „Complete Stories“ ще съдържа още 92 кратки разказа на знамения американски писател

Кърт Вонегът

Кърт Вонегът

Пет непубликувани досега разказа на известния американски писател Кърт Вонегът ще видят бял свят благодарение на негов добър приятел.

Творбите ще бъдат представени под формата на книга. Колекцията, наречена „Complete Stories“, ще бъде издадена на 26 септември и ще е под редакцията Джером Клинковиц и Дан Уейкфийлд, пише в. „Хъфинтън поуст“.

Освен петте непубликувани досега произведения, в новата книга ще има още 92 други кратки разказа, написани по време на активната кариера на Вонегът от 1941 г. до 2007 г.

„Преживявайки политиката на Втората световна война и настъпващата Студена война, спорните вмешателства на САЩ в края на 20 в., възхода на ксенофобията и религиозната нетолерантност след 11 септември, както и тревожното увеличение на отхвърлящите климатичните промени, произведенията на Вонегът пламтят с обезпокоителни притеснения и уроци, които продължават да са верни за съвременните читатели“, пише Катрин Брукс от „Хъфингтън поуст“.

Според Дан Уейкфийлд петте разказа са били открити от Джером Клинковиц, който като дългогодишен приятел на писателя е знаел, че той съхранява подобни творби. Така историите са били открити в архива на автора, който се съхранява в библиотека в Блумингтън, Индиана. Те са били намерени миналото лято.

„Повечето разкази на Вонегът са публикувани през 50-те и всички, с изключение на няколко, са написани през това десетилетие, както и в началото на 60-те“, посочва Уейкфийлд.

Вчера американското списание „Атлантик“ публикува един от разказите, наречен „The Drone King“ („Кралят на търтеите“).

Кърт Вонегът е роден на 11 ноември 1922 г. и умира на 11 април 2007 г. Сред най-известните му произведения са „Майка нощ“ (1961 г.), „Котешка люлка“ (1963 г.), „Кланица 5“ (1969 г.), „Закуска за шампиони“ (1973 г.) и много други.