Има нов миграционен маршрут през Румъния и България, предупреждава австрийски министър

Около 8000 души, кандидатстващи за убежище в Австрия тази година, са пристигнали през Балканите, твърди Ханс-Петер Доскоцил

На Балканите се появяват нови миграционни маршрути, заяви австрийският министър на отбраната Ханс-Петер Доскоцил в интервю за германския в. "Велт".

"По наши данни в последно време на Балканите започнаха да се появяват нови маршрути", каза той, отбелязвайки, че това е станало, след като Унгария и Македония "значително засилиха мерките по охраната на външните граници на ЕС". "Много бежанци се опитват да стигнат до Северна Европа през Словакия, като избират пътя през Румъния или България", отбеляза министърът, цитиран от БТА.

Доскоцил смята за необходимо да се създадат в африкански страни като Мали или Нигер центрове, в които ще бъдат разглеждани молбите за предоставяне на убежище в европейските страни. Подобни центрове биха могли да бъдат охранявани от военни от страните - членки на ЕС, съгласувано с ООН. "Европейските гранични власти Фронтекс не могат да пазят външните граници (на ЕС) толкова сигурно, колкото би било необходимо", добави той в интервюто.

Министърът припомни, че тази година в Австрия вече са пристигнали близо 20 хиляди нови мигранти, 12 хиляди от които са подали молби за убежище. По данни на австрийските власти около 8000 души, кандидатстващи за убежище в Австрия тази година, са пристигнали през Балканите, отбеляза Доскоцил.

По думите му полицията и военните вече са започнали да засилват охраната по границата със Словакия, включително със скрити контролни пунктове. "Досега не се беше случвало в Австрия войници да помагат във вътрешността на страната с класическа полицейска работа. Но това е необходимо."