Пореден провал на прокуратурата по делото срещу Ченалова

Обвинителите не са изпълнили задължителните указания на съда, става известно от определението на съда

Румяна Ченалова

Румяна Ченалова

Спелативният специализиран съд потвърди, че делото срещу Румяна Ченалова трябва да бъде върнато на прокуратурата за отстраняване на редица процесуални нарушения.

Състав с председател Даниела Росенова отбелязва, че обвинителният акт срещу съдийката, който вече веднъж беше връщан на поправителен от градския и апелативен съд, на практика не е бил поправен от прокуратурата, а в него са нанесени незначителни допълнения. Обвинителите не са изпълнили задължителните указания на съда, става известно от определението на съда, публикувано в сряда, посочва "Дневник".

В средата на февруари и състав на първата инстанция - специализирания съд върна обвинителния акт срещу Ченалова с мотив, че той страда от много пропуски.

Миналата година същото постановиха и Софийският градски съд, и Софийският апелативен съд. След това обаче в сила влязоха последните изменения на Наказателно-процесуалния кодекс и всички дела срещу магистрати бяха прехвърлени на специализирания съд, както и това срещу Ченалова.

Тя е обвинена в престъпление по служба и документно престъпление, извършени, докато гледала дело между фирмата "ОЕТ – Обединени енергийни търговци" и Националната електрическа компания (НЕК). Според прокуратурата бившият магистрат и основен участник в записите от "Яневагейт" е ощетила държавната компания. Повече за обвинението вижте тук.