Полша може да изгони руски дипломати в знак на солидарност с Великобритания

Полското правителство смята за най-добро решение съвместните действия против Кремъл на ниво Европейски съюз.

. Полските власти обсъждат възможността да изгонят руски дипломати от страната в знак на солидарност с Великобритания във връзка с отравянето на бившия полковник от ГРУ Сергей Скрипал. Това съобщи полското издание Gazeta Prawna, като се позовава на неназовани източници от правителството във Варшава, предава РИА Новости, цитирана от "Фокус".

Според информацията на вестника, Полша иска да въведе санкции и срещу руски компании и чиновници. Отбелязва се, че дискусиите по този въпрос за започнали още миналата седмица, но решението е било отложено за след президентските избори в Русия.
Източниците на Gazeta Prawna са съобщили, че полското правителство смята за най-добро решение съвместните действия против Кремъл на ниво Европейски съюз. Но ако европейските власти не успеят да стигнат до общо решение, Варшава ще въведе собствени ограничителни мерки.
По-рано заместник-министърът на външните работи на Полша Конрад Шимански заяви, че Полша ще се опита да убеди Германия да се откаже от строителството на газопровода „Северен поток 2“ на фона на „делото Скрипал“. Според неговите думи, този инцидент дава повод за размисъл, дали „Русия е партньор, който заслужава доверие“.