Политолог: НАП, МВР и прокуратурата трябва да се справят с беззаконието в провинцията, а не вицепремиерът

Проблемът се крие в това, че масово българите са свикнали да приемат законите за пожелателни, а не задължителни

Политологът Стойчо Стойчев

Политологът Стойчо Стойчев

Трудно е да се съзре истината сред облаците от прах, които родните политици вдигнаха това лято. Този драматургичен похват е подходящ за патриотите. Валери Симеонов вдига целия този шум напълно неуместно. Защо тези силни мъже в държавата не вътворяват ред там където е нужно? 

Това каза журналистът Соня Момчилова във връзка с акция "Тишина" по родното Черноморие, чийто предводител е именно вицепремиерът Валери Симеонов. 

"При положение, че в цялата държава се шири беззаконие, няма смисъл да се концентрираме върху Слънчев бряг. Ние като потребители страдаме от такива безсмислени удари като мръсния въздух, качеството на хляба и ред други, за които властимащите не мислят да вземат каквато и да е инициатива", уточни Момчилова в студиото на "Денят ON AIR на Bulgaria ON AIR. ".

Според политолога Стойчо Стойчев проблемът се крие в това, че масово българите са свикнали да приемат законите за пожелателни, а не задължителни.

"За да имаме положителна промяна трябва да се научим да спазваме законите. Ако тези закони ограничават бизнеса и свободата ни, то има демократични методи като изборите, чрез които можем да реагираме. Хората са свикнали, че законите са само формални и всеки може да ги нарушава, и когато държавата се опита да ги наложи – започват оплакванията. Според мен държавата трябва да влезе в зони като Слънчев бряг", поясни политологът пред Bulgaria ON AIR. 

По негови думи, институции като НАП, МВР и прокуратурата трябва да се справят с беззаконието в провинцията, а не вицепремиерът. 

"Всяко лято има такива скандали. Единственото различно е, че тези проверки се вършат от Валери Симеонов, който е по-интересен като личност. Не виждам да се пренасочва ресурс от адекватните институции към морето", уточни още Стойчев