Литийно шествие се изви пред гроба на Тато

14 години след смъртта на Тодор Живков, който издъхна на 5-ти август 1998 г., десетки отидоха да се поклонят пред вожда на Централните софийски гробища.

Освен семейството на бившия първи, свещички запалиха дори хора, които никога не са познавали лично Тато и със сълзи на очи ги забиха в пръстта. Това разказа пред Faktor.bg Васил Захариев, който е главен уредник в гробищния парк. За да почетат Живков, на семейната гробница по традиция дойдоха внучката му Жени Живкова, внукът му Тодор Славков, както и синът на Тато Владимир Живков, който видимо не беше в добро здравословно състояние. След като преляха гроба на Тато с вино и почистиха от бурените последния пристан на бившия първи, постепенно започнаха да се стичат хора, които поднесоха цветя.

С това те показаха за пореден път, че реживковизацията продължава постепенно и имайки пред вид тежката ситуация в страната през последните десетина години, все повече хора започват да се връщат към миналото и да търсят Тато. Ако днес Живков беше жив, щеше да чукне 101 години през септември. Въпреки противоречивата си биография, подобно на останалите бивши комунистически страни, вождът има своите последователи. Дори и сред редиците на определящата се като модерна БСП.

Историята ще запомни Живков и с всичките му бисери, които освежаваха сивото време на соца. Faktor.bg публикува някои от най-емблематичните лафове на вожда.

"Тази година - завод за полупроводници. Догодина - за цели проводници!" (при откриването на Завода за полупроводници в Ботевград)

"Откривам новия завод за вело... за вело... Абе за колелета!"

"Че как да не успее Русия с нейните природни богатства, те имат повече залежи от Менделеевата таблица..."

"Милицията принадлежи на народа и народът принадлежи на милицията."

"Някои казват, че нашата власт се клати! И на коча мъдите се клатят, ама не падат!" (на митинг по случай откриването на нова текстилна фабрика в Казанлък, 1964 г.)

"Уважаеми студенти, честит 8-ми март!"(по повод студентския празник 8-ми декември)