Ликвидират прокълнатия паметник на Людмила Живкова пред НДК

Столична община праща в историята „Шестокрилият пето*уйник” както е известен грозният паметник до НДК. Тонове метал ще бъдат свалени от дяволския монумент „1300 години България" в градинката при НДК.

Премахването на металната конструкция, оградата и 7 бетонови панела ще започне другата седмица и ще продължи 12 дни главният архитект на София Петър Диков. Демонтирането на опасните елементи от монумента ще струва малко над 70 хил. лв. вместо предвидените 90 000 лв. По предварителни данни се очаква да бъде демонтирана над 1000 тона метална конструкция.

Столичната община подготвя и проект за цялостен ремонт на градинката пред двореца на културата. Освен нови настилки се предвижда изграждане на поливна система, алпи-неуми и детски кътове.

Паметникът според учението Фън шуй носи негативна енергия и е опасен за стотиците хиляди, които минават край него всеки ден. Както всеки дом, трябва той да следва законите на учението, за да е хармоничен, а градоустройственият план да е съобразен с древно изкуство. Столицата ни обаче е пълна противоположност на неговите закони и това кара софиянци да се чувстват нещастни и потиснати. Това твърди основателката на българската школа по Фън шуй Ина Май Джар.

Според нея архитектите на София изобщо не са съобразили плана с древното изкуствено, заради което сега над столицата тегне тежка карма. Паметникът от години е обект на ожесточени спорове между политиците какво да се направи с него. Преди време Борисов се бе заканил да го събори, но културните творци се разбунтуваха. Според специалистката на българската школа по Фън шуй паметникът пред НДК трябва да се премахне. Според Джар навремето главният архитект на София е направил кардинална грешка, развивайки града на юг. Столицата според нея трябвало да се развита на север, за да има благоденствие и хармония. „Градът, в настоящия му вид, носи негативна енергия на своите жители и заради Кремиковци. Заводът е енергиен вампир за гражданите именно защото е в северната част на София”, категорична е специалистката.

Грозният паметник е построен през 1981 г. по инициатива на Людмила Живкова, която по ирония на съдбата умира през същата година. Старите софиянци още помнят, че на мястото на социалистическия паметник преди това се е намирал монумент, посветен на българските герои от войните. Освен това монументът взима 7 жертви. Петима от загиват докато строят паметника. Информацията обаче е прикрита от компартията и всичко е потулено. Двама младежи пък падат от близо 20-метровия монумент, докато се опитват да го надраскат през 90-те години на миналия век.

Преди месец проф. Юлиан Вучков, който живее на метри от паметника на ул. „Христо Белчев” също повдигна въпроса в интервюто си с кметицата Йорданка Фандъкова. Тя му обеща да събори зданието и да направи градинка на мястото му. „Спомням си като студент. Живеех в съседство, на ул. "Цар Асен". Това бе казармата на Шести полк и целият правоъгълник от бул. "Патриарх Евтимий" на юг бе ограден от плътна каменна стена. Някъде там, където е сега входът на НДК имаше няколко високи колони, върху които бяха написани имената на загинали бойци. Това бе паметникът.

Всичко бе сринато, когато започна строежът на НДК, но познати са ми казвали, че колоните с имената са пренесени в някакво военно поделение, не зная кое”, спомня си журналистът и писателят Йордан Василев, съпруг на покойната Блага Димитрова. Съседи край НДК коментират, че очевидно Людмила е починала след срутването на стария мемориал на българските военни, тъй като всяко рушене на паметник носи тежка карма.