Българи в Македония почитат паметта на Мара Бунева

Българският културен клуб - Скопие (БККС) отбелязва днес 85 години от гибелта на Мара Николова Бунева – българска революционерка, член на Вътрешната македонска революционна организация.

Брежнев бил женкар и си падал по чашката

„Защо да ходя в Тула със свой самовар", казвал през смях генералният секретар на КПСС от 1964 до 1982 г. Леонид Брежнев, когато трябвало да оправдае обичайното отсъствие на съпругата му при поредната му визита зад граница.

Цар Симеон разби измислици на турски историк за Балканската война

Монархът вади от личния архив на фамилията два неизвестни фотоса, на 99 години, цака тезите на Доган Наследникът на царската корона Симеон Сакскобурготски опроверга с  неизвестни документи спекулации на турски историк, опитващ се да пренапише историята от началото на миналия век. Пресслужбата на  монарха разпространи  на 12 декември на личната му страница в глобалната мрежа две интересни исторически снимки, правени преди 99 години. С тях  царят потвърди тезите на българските историци и обори опитите на южната ни съседка да тълкува събития в удобен само за нейната национална доктрина контекст. Фотосите са пуснати знаково в деня, на който преди 153 г. е роден освободителят на Източните Родопи ген. Васил Делов. „Наскоро един турски историк обяви за мит факта, че Шукри паша, командващият отбраната на Одринската крепо

Петър Стоянов – империя от лични и бизнес връзки

Faktor.bg публика коментара на сънародника ни Стефан Краев, който живее в Австрия, излязъл на страницата му във Фейсбук. Оказва се, че публикацията е една от най-споделяните в глобалната мрежа през последните дни.  Ето пълният текст на материала.За да разберете ролята на Петър Стоянов в българския преход и причините за неговата активност напоследък трябва да се запознаете накратко с някои факти.

Преди 60 г. комунистите екзекутират в София четирима католически свещеници

Папа Йоан Павел II ги обяви за блажени На днешния ден преди 60 години в затвора на София са екзекутирани четирима католически свещеници — епископ Евгений Босилков, Камен Вичев, Павел Джижов и Йосафат Шишков.