Заев да направи втора историческа стъпка, инак ще бъде съсипан като политик

Духът вече е излязъл от бутилката – съседите да признаят, че преди сто години не е имало нито македонски народ, нито македонски език!

Зоран Заев

Зоран Заев

Николай Василев, политолог

Преди две седмици предположих(виж ТУК,б.р.), че Зоран Заев може да поеме огромния риск и да: „да заложи на решение първо с България. Това включва подписването на договор за стратегическо партньорство, съвместни чествания на Илинденско-преображенското въстание и други събития. Разбира се и отказ от стана на Македония да оказва материална или морална поддръжка на лица и организации, които оспорват нашия конституционен ред.“

Смелостта на македонския премиер 

надмина и най-смелите ми очаквания! Той произнесе незабравимото: „Нашата обща история“. Но при второто повторение на израза, като че ли се опита да се застрахова изричайки: „нашата обща европейска история“. 
Съвместното полагане на цветя пред паметника на цар Самуил в София естествено предизвика буря в Македония. Заев, според критиците му предал македонския идентитет и македонския език. 
Младият премиер заяви, че не било добре политици да говорят за история. Тук той греши! Ако остане на тази позиция и не направи следващата крачка, противниците му ще го унищожат, по простата причина, че политиката е преди всичко боравене със символи. Успешното управление изисква доверие, а то се гради най-вече на емоции.
Дълги години в македонското обществото имаше почти пълен консенсус, че да си македонец означава да вярваш, че през вековете е съществувал македонски народ, който е говорел македонски език. В рамките на това мислене Заев вече е предател! НЕ го оправдава никакъв прагматичен интерес. Докато това мислене доминира в Македония никакво искрено приятелство с България няма да се постигне, а дори и „отстъпката“ да доведе до присъединяване на Македония към НАТО и ЕС, проблемите ѝ със съседите само ще се увеличат. 
Само че след жестовете на Любчо Геогиевски, на Владо Бучковски и сега на Зоран Заев вече няма връщане към консенсуса около гореспоменатата представа за идентитета. 

Духът вече е излязъл от бутилката

За да успее Заев трябва да промени цялата рамка, цялото разбиране за това какво означава да си македонец! Има шанс да успее само, ако направи още една смела стъпка. Ясно и гласно да заяви, че преди сто години не е имало нито македонски народ, нито македонски език!
И за да заглуши воя от критики като обясни на своите сънародници, че ако желаят след сто години да има македонски народ и македонски език трябва да приемат миналото каквото е било. Него не го можаха да го променят Сталин и Тито. Няма да може да го промени никой!
Българският премиер ясно протегна ръка заявявайки, че те македонците ВЕЧЕ няколко десетилетия имат и своя собствена история. Като всяка независима държава те имат правото, дори задължението да градят свой собствен идентитет. Но изграждането на съвременен македонски идентитет не може да промени факта, че цар Самуил е бил български цар, че братя Миладинови са събирали български народни песни и че опозиционната днес ВМРО е била основана като Български македоно-одрински революционен Комитет...
Критиците на Заев от ВМРО ДПМНЕ относно "отстъпките" му по отношения на езика трябва само 

да отидат до музея на ВМРО в Скопие, 

открит от техния лидер Груевски, за да се уверят какъв е бил езика на македонците преди век.
Зоран Заев направи крачка, от която нито за него, нито за Македония вече има връщане назад. Ако спре до тук ще бъде съсипан като политик и държавник, като с това бъде съсипано и скорошното европейско бъдеще на Македония. Можем да му пожелаем само смелост да продължи смело напред!